Vajinismus Nedir?
Cinsel ilişki sırasında, kadınlar ve erkeklerin zaman zaman birtakım sorunlar yaşaması oldukça olağan bir durumdur. Çiftlerde uyumsuzluk, orgazm olmada problemler, ilişkide isteksizlik gibi durumlar tedavi ile aşılabilen problemler arasında yer alır. Vajinismus da vajinanın kaslarında yaşanan bir sorun dolayısıyla cinsel beraberliği etkileyen, her kadının başına gelebilecek cinsel işlev rahatsızlıklarından biri olarak görülür. Vajinismus adı duyulsa da konunun derini pek fazla bilinmeyen olgulardan bir tanesidir.
Yaşadığınız sorunların ana kaynağını bilmiyor ve bunun nedenini araştırıyor olabilirsiniz. Kişilerin bu arayışında karşılarına çıkan vajinismus kavramı hakkında merak edilen pek çok sorunun yanıtını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Vajinismus Hakkında Kısaca Bilgi
Vücudumuzda çok sayıda kas yer alır. Bulunduğu bölgeye göre farklı özellikleri olan kasların vücuttaki en büyük görevi insanların esnek hareketine imkan sağlamaktır. Aynı şekilde, vajinada da esnemeyi sağlayan kaslar mevcuttur. Bu kaslar sayesinde cinsel ilişki sırasında yeterince esneme sağlanabilir. Aynı zamanda bu durum vajinal penetrasyon gerçekleşmesini de sağlar. Peki, bu gibi hareketlerin önüne geçen vajinismus hastalığı nedir? Psikolojik, bazen de fizyolojik nedenlerden dolayı, vajinadaki kasların cinsel ilişki sırasında olması gereken esnekliğe izin vermeyecek şekilde kasılması durumuna vajinismus denmektedir. Vajinismus hastalığı vajinaya girişin engellenmesi durumu olarak da tanımlanabilir. Bazı kadınlar, ilk cinsel deneyimi öncesi vücuduyla ve cinsellikle ilgili yanlış düşünceler içerisinde olabilir. Bu durum, toplumumuzda cinselliğin bastırılmasından ve konuşulması ayıp olarak karşılanan bir durum olmasından kaynaklanmaktadır. Cinsel eğitim süreçlerinin doğru bir şekilde ilerlediği, çevre baskısının daha az olduğu batı toplumlarında vajinismus daha nadir sayıda kişide görülür. Türk toplumunda ise cinsel ilişkide yaşanan problemlerin büyük bir çoğunluğu vajinismustan kaynaklanmaktadır. Vajinismus hastalığı, sık rastlanan ve tedavisi mümkün olan bir rahatsızlık türüdür.
Vajinismus Belirtileri
Cinsel birliktelik sırasında vajina kasılması, vajinanın cinsel birlikteliğe izin vermemesi gibi sorunlar her zaman vajinismusu işaret etmez. Fakat bu gibi durumlarda meydana gelen belirtiler kişilerin vajinismus olduğu yönünde bir düşünceye kapılmasına neden olur. Cinsel birliktelik istenmesine rağmen kaygı, korku, stres gibi sorunlar sebebiyle kadının cinsel ilişkiye girememesi durumuna vajinismus kaynak gösterilebilir. Cinsel ilişkide yaşanan sorunların vajinismustan kaynaklı olup olmadığını belirlemek için kişinin uzman jinekolog muayenesine girmesi önerilir. Muayene sırasında cinsel birlikteliği engelleyecek fizyolojik sorunlar olup olmadığı dikkatli bir biçimde araştırılır. Fakat bazı vajinismus hastaları, muayene aşamasından korktuğu için genital bölgenin içinde yapılacak herhangi bir pelvik muayeneye izin vermekte çekingen davranır. Kadında fizyolojik bir işlev bozukluğu yoksa sorun psikolojik kaynaklı olabilir. Vajinismus fiziksel kaynaklı olabileceği gibi psikolojik kaynaklı da bir hastalıktır. Psikoloji kaynaklı vajinismus rahatsızlığından muzdarip olan kişilerin sayıları yadsınamayacak kadar fazladır. Vajinismus belirtileri; vajinismus türleri ve vajinismus derecelerine göre kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Genel olarak vajinismus belirtileri aşağıdaki gibidir;
- Cinsel ilişki sırasında, vajinada ilişkiyi neredeyse imkansız hale getirecek derecede şiddetli kasılmalar veya spazmların görülmesi,
- Cinsel birliktelik için istek duyulmasına rağmen kendini kapatma zorunluluğunun yoğun bir şekilde ortaya çıkması,
- Cinsel ilişkide bacaklarla vajinayı tamamen kapatma isteğinin uyanması,
- Tampon ve fitil tipi ilaçların kullanımında da benzer bir korkunun yaşanması,
- Cinsel birliktelik sağlansa dahi kasılmalardan dolayı kısmen gerçekleşmesi ve aynı zamanda vajinada ağrı, acı veya yanma hissedilmesi,
- İlişki sırasında ya da öncesinde yoğun stresten kaynaklı olarak terleme, titreme gibi durumların görülmesi,
- Vajinada olması gerekenden fazla kuruluk olması,
- Jinekolog muayenesinden korku veya rahatsızlık duyulması durumu,
- Jinekolog muayenesinde, cinsel ilişkide olduğu gibi vajinada kasılmaların görülmesi gibi kişinin isteği dışında gelişen durumlar,
Bu gibi belirtilerin biri veya birkaçı aynı anda sizde varsa vajinismus hastalığı yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda en kısa süre içerisinde uzmanlardan randevu almanız önerilir.
Vajinismus Tedavisi
Vajinismus hastalığı kişiye özel programlarla tedavi edilebilen bir hastalık türüdür. Hastalık yoktur hasta vardır düşüncesi ile çiftlere özel yaklaşımlar sunmak kişilerin de muayeneye olan bakışını ve korkusunu değiştirecektir. Vajinismus tedavisinde bilişsel ve davranışçı terapi (BDT) baz alınarak, bütünsel yaklaşımla vajinismus derecesine göre hipnoterapi, akupunktur, EMDR, botulinum toksin uygulamaları, cerrahi yöntemler ve bazen bu yöntemlerin kombinasyonları tercih edilmektedir. Vajinismus hastalığı tedavisindeki amaç pelvik kasların rehabilite edilmesidir. Bilişsel davranışsal terapi sonrası elde edilen tam iyileşme durumundan sonra prolemin tekrar görülmesi beklenmemektedir. Bisiklete binmeyi, araba sürmeyi bir kez öğrenen kişinin bir daha ömür boyu unutmaması gibi, pelvik taban kaslarını kontrol etmeyi öğrenen birisi de bu kasların kontrolünü ömür boyu sürdürebilmektedir. Bu sebeple vajinismus tedavisi için kalıcı demek yanlış olmaz.
Vajinismus Tedavi Yöntemleri
Vajinismus tedavi edilebilir bir rahatsızlık türürdür. Vajinismus tedavisi İstanbul içinde olabildiği gibi diğer şehirlerdeki kadın hastalıkları uzmanları, doğum uzmanları, psikologlar tarafından da yapılmaktadır. Genel anlamda vajinismus tedavileri şu şekilde sıralanabilir:
- Himenin AlınmasıVajinismus rahatsızlığı yaşayan pek çok kadın, kızlık zarı bilinen adıyla“himen”in alınması sonucunda bu sorunun üstesinden geleceklerini sanıyor veya bu şekilde yönlendiriliyorlar. Fakat, kızlık zarının alınması ile sorun daha da artış gösterebiliyor. Çoğu zaman zarın alınması genital bölgede nedbe dokusu oluşmasına ve dolayısıyla daha çok ağrıya neden olur. Çok ender durumlarda kişilerde rijit ve kalın himen mevcut ise cerrahi olarak alınabilir. Ancak bu işlem de vajinismusun iyileşeceği yönünde bir anlam taşımaz.
- Psikoterapi
Gevşeme için öğrenilmesi gereken önemli bir beceri şeklinde tanımlama yapılabilir. Gevşemeyi sağlamak üzere terapist, süreç boyunca gerekli izlemi yapar ve adım adım bireyin sürece bakış açısındaki konu başlıklarını değerlendirir.
Vajinismus İçin Egzersiz Önerisi
Vajinismus hastalığında egzersiz önemli bir yere sahiptir. Vajinismus ile karşı karşıyaysanız yapılabilecek egzersizler mevcuttur. Bu egzersizleri kullanarak, vajinismus durumunu ortadan kaldırabilir ve aynı zamanda kendinizi rahatlatabilirsiniz. Vajinismus egzersizleri aşağıdaki gibi örneklendirilebilir;
- Kegel egzersizleri: Pelvik tabanı kaslarını güçlendirme ve kontrol etmeye yönelik egzersizleri içerir.
- Solunum egzersizleri: Solunumu kontrol etmeye yönelik egzersizler, vücuttaki kasılma ve gerginliği azaltıcı rol oynar.
- Gevşeme egzersizleri: Tüm vücut kaslarında gevşemeyi öğrenmeye yönelik egzersiz türüdür. Bu egzersiz ile genital bölgedeki istemsiz kasılmaların önüne geçilebilir.
- Botoks uygulanması: Clostridium botulinum adlı bir bakteri türünden elde edilen toksin olup enjekte edilen kaslarda kısmi felç oluşturarak kişilerin gevşemesine yardımcı olur. Botoks etkisini kas-sinir bileşkelerindeki kas kasılmasını sağlayan asetilkolin maddesinden alır. Vajinismus rahatsızlığından muzdarip kadınlarda genel anestezi altında yapılır. Botoks tedavisinin etki süresi 2-6 ay arasında değişkenlik gösterir. bu tedavi yöntemi yan etki olarak idrar veya gaita kaçırmasına neden olabilir.
Vajinismus İçin Psikolojik Destek
Pek çok rahatsızlığın kaynağı olarak kişinin düşünceleri, duyguları, yaklaşımların etkisindedir. Unutkanlık, bipolar bozukluğu gibi durumların tedavisinde psikolojinin yeri oldukça büyüktür. Bu durm vajinismus için de geçerlidir. Uzman görüşü almak ve vajinismus hastalığı için tedavi sürecine başlamak için Tibbipsikoloji.com uzmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz. Uzmanlarla terapi yaparak bu sorunu aşmak için, telefon üzerinden veya online olarak kolaylıkla randevu oluşturabilirsiniz.