Unutkanlık
Günümüz yaşantısında unutkanlık sıradan bir hal aldı. Bunun en büyük sebebi için, ortamdaki bilgi akışının oldukça fazla oluşu gösterilebilir. Bilgi akışının fazla olması nedeniyle bireyler mental yorgunluk yaşamamak için bilginin tamamını hafızasına kaydetmiyor. Yalnızca tarayıcı olmak ise hafızanın kaderini belirleyici rol oynuyor. Beyni yeteri kadar çalıştırmamak ve hafızaya yeni bilgiler kaydetmemek hem kısa süreli hem de uzun süreli hafızayı olumsuz yönde etkiler. Elbette unutkanlığın tek sebebi bununla sınırlı değildir.
Unutkanlık beslenme eksikliği, çeşitli hastalıklar, hormon yetersizliği, vitamin eksikliği gibi çeşitli etkenler sonucunda ortaya çıkabilen bir durumdur. Üzerine yoğunlaşılması gereken derecede olan unutkanlık kişilerin, iş, aşk veya sosyal yaşantılarını, boyutuna bağlı olarak doğrudan etkileyebilmektedir. Bu da unutkanlık konusunda yapılan araştırmaların sayısını artırmaktadır. Yazımızda merak edilen ve geniş kitlelerce araştırılan unutkanlık konusunu detaylı şekilde inceledik. Unutkanlık ne zaman sıradandır ve ne zaman dikkate değerdir?
Unutkanlık Nedir?
Unutkanlık, bu durumdan muzdarip olan kişilerin sayısının artması ile daha büyük bir inceleme konusu haline gelmiştir. Peki, unutkanlık nedir?
Kişiler, yaşamın ilk anlarından itibaren öğrenmeye başlarlar ve bu öğrenilen bilgileri hayatlarının her anında kullanmak için bellekleri içerisinde kayıt altına alırlar. Unutkanlık hastalığı yalnızca ileri yaşlarda değil genç yaşlarda da görülebilen bir durumdur. Bazı nedenlerden dolayı bellek kaydettiği bilgileri zaman ve yaş durumu fark etmeksizin depolamayı durdurur. Bu durum unutkanlığın başlamasına neden olur. Bahsi geçen unutkanlık hali yaşamın her anında sizi tehdit edecek boyuta geldiğinde unutkanlık hastalığı ortaya çıkar. Unutkanlık hastalığı denildiğinde akla ilk Alzheimer veya demans gibi rahatsızlıklar gelmektedir. Fakat unutkanlık hastalığı basit vitamin eksikliğine bağlı olabileceği gibi nörolojik hastalıklara da bağlı olarak gerçekleşebilen bir durumdur.
Unutkanlık Neden Olur?
Psikolojide unutma iki türlü meydana gelir. İlki kısa süreli hafıza ile ilgili olan ulaşılmaz bilgi durumudur. Diğeri ise uzun süreli hafıza ile ilgili olan kullanım dışı bilgi durumu olarak ifade edilebilir. ‘’Unutkanlık neden olur?’’ sorusu hafızayla ilgili bir sorudur. Ulaşılmaz bilgi unutkanlığında bilgi hafızada depolanır fakat bu bilgiye olan erişim engellenir. Uzun süreli hafızaya dayalı unutma durumunda ise bilgiye ulaşma yolları için tamamen kapalı denilebilir. Yani bilgi mevcut olsa da kullanım dışıdır. Farklı bir deyişle bahsi geçen bilgiler tamamen unutulmuştur. Kısa süreli hafızadaki bilgilerin uzun süreli hafızadaki bilgiye dönüştürülmesini beyinde yer alan hipokampüs bölümü sağlar. Hipokampüs bölümü için hatıraların kaydedildiği bölüm de denilebilir. Unutkanlık neden olur nasıl geçer şeklinde yapılan araştırmalar kişileri hipokampüs bölümü ile tanıştırır. Çünkü beynin bu bölümü unutma ile doğrudan ilişkilidir. Unutkanlık sebepleri aşağıdaki gibi örneklendirilebilir;
- Unutkanlığın ana nedenlerinden biri B12 vitamini eksikliği olabilir. B12 vitamini kırmızı kan hücresi üretimi ve sinir dokusu sağlığı için de büyük önem teşkil eder. Yapılan araştırmalar D vitamini eksikliği doğrultusunda unutkanlığın ortaya çıkabileceğini göstermektedir.
- Depresyon unutkanlık nedenleri arasında yer alır. Bir depresyon durumuyla baş edememek zihinsel çöküntünün oluşmasına neden olabilir. Yaşanan zihinsel çöküntü ise günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyerek unutkanlığı tetikleyebilir. Bu durum ileri yaşlarda demans olarak da kişilerin karşısına çıkabilir.
- Nöropsikolojik hastalıklar da unutkanlığın ana unsurları arasındadır. Bu hastalıklar demans ve alzheimer olarak örneklendirilebilir. Alzheimer ve demans hastalıkları zihinsel deformasyonların oluşmasına neden olur.
- Diyabet ve tiroit hormon bozukluğu gibi hastalıkların tedavi edilmemesi veya yanlış şekilde tedavi edilmesi de unutkanlığa yol açabilir.
- Gıdaların, fiziksel ve zihinsel olarak günlük aktivitelerinizi yerine getirmenizde yardımcı olduğunu unutmamak gerekir. Bu doğrultuda yeterli, düzenli ve sağlıklı bir şekilde beslenmemek hafıza açısından büyük bir risktir.
- Rutin bir şekilde yaşamak da hafızayı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle unutkanlığa yol açan sebepler arasında yer alır.
- Uyku gün içinde yaşadıklarınızın hafıza temelinde şekillendirildiği süreç olarak ifade edilebilir. Yeterli uykuyu alamamak hem kısa hem de uzun süreli hafıza için olumsuz bir durumdur. Kaliteli bir şekilde uyumak yeni öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesine yardımcı olur.
- Sigara ve alkol tüketimi unutkanlık nedenlerindendir.
- Birden fazla işi bir anda yapmaya çalışmak ve kendini bu eylemleri yerine getirmek için zorlamak unutkanlığa yol açabilir.
Hafıza Güçlendirmek için Öneriler
Unutkanlığı önlemenin en ideal yollarından biri hafıza güçlendirici çalışmalardan yararlanmaktır. Hafızayı güçlendirmek için farklı yöntemler bulunur. Bu yöntemlerden bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Düzenli şekilde kitap okumak,
- Bol bol su içmek,
- Dengeli ve düzenli beslenmek,
- Sağlıklı besinleri tercih etmek,
- Düzenli olarak egzersiz yapmak,
- Hafta içerisinde en az bir gün sosyal ortamlarda bulunmak, insan ilişkilerini geliştirmek adına adım atmak ve farklı kişilerle iletişim kurmaya açık olmak
- Eksik olan vitamin ve mineralleri takviye olarak tüketmek,
- Hastalıkları tedavi etmek için gerekli adımları atmak,
- Bulmaca çözmek gibi zihni çalıştıracak ve geliştirecek aktivitelere vakit ayırmak.
Unutkanlık İçin Hangi Doktora Gidilir?
Unutkanlık problemi ile karşı karşıya kaldığınızda tedaviye başvurmanız önemlidir. Peki, unutkanlık için hangi doktora gidilir? Unutkanlık hastalığından muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız gitmeniz gereken doktor, nöroloji uzmanıdır. Alanında tecrübe sahibi ve uzman nörolog, gerekli tetkik ve teşhis işlemlerini gerçekleştirir. Bu sayede hastalığın seyrine ve ilerleme durumuna bağlı olarak farklı tedavi yöntemlerine ele alır. Özellikle erken zamanda gerçekleşecek olan doğru bir müdahale sayesinde, unutkanlık problemi önemli ölçüde azaltılabilir. Bu durum basit bir rahatsızlık ile ortaya çıkabileceği gibi ciddi problem olarak da kişilerin karşısına çıkabilmektedir. Fakat günümüzde unutkanlık problemine karşı pek çok tedavi yöntemi mevcuttur. Hafıza zayıflığı insanların en çok korktuğu ve tehlikeli olarak gördüğü sorunlar arasında yer alır. Çünkü zaman içerisinde ve yaş ilerledikçe çok unutkanlık hastalığı ciddi ve istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir. Kişi yaşamındaki önemli durumların çoğunu zaman içerisinde unutmaya başlayabilir. Bunun yanı sıra bir gün önce ne yaptığını dahi unutma durumu ile karşı karşıya kalabilir. Bu gibi zamanlarda hafıza zayıflığına karşı nöroloji bölümüne gitmek etkili bir çözümün başlangıcı olacaktır.
Her Unutkanlık Bunama Mıdır?
Unutkanlık, kişinin etkinliklerinde kısıtlılığa neden olan ve beynin en önemli işlevlerinden biri olan bellek bozukluğu sonucu ortaya çıkan bir problem olarak özetlenebilir. Özellikle ileri yaşa sahip kişilerde bunama hastalığının ilk bulgusu olabileceğinden dolayı ciddiye alınması gerekir. Yaşlanma ile kişilerde ılımlı bir unutkanlık meydana gelebilir. “Yaşla-ilintili unutkanlık” olarak da bilinen bu durum ilerlemediği sürece herhangi bir risk meydana getirmez. Bunun yanı sıra hastaların periyodik olarak takip edilmesi önemlidir. Çünkü bu unutkanlık, eğer ilerleme gösteriyorsa, ciddi hastalıkların da habercisi olabilmektedir. Daha genç yaşlarda görülen unutkanlığın altında ise sıklıkla psikiyatrik sorunlar yatmaktadır. Örneğin günümüz şehir ve çalışma hayatının getirdiği stres, depresyon, gerginlik beyin işlevlerinden dikkat toparlama ve yöneltmeyi bozarak unutkanlık oluşumuna neden olabilir.
Ankara Psikiyatri
Unutkanlık yaş fark etmeksizin kişilerin karşısına çıkan bir durumdur. Bipolar bozukluk gibi psikoloji alanında önemli yere sahip olan rahatsızlıkların arasında unutkanlık da bulunur. Unutkanlık hastalığı gün geçtikçe yaygınlaşan bir hastalık türüdür. Fakat unutkanlık hastalığı doğru tedavi yöntemleri uygulandığında ortadan kaldırılabilir veya yavaşlatılabilir. Bu gibi bir anlayış ile Ankara psikolog arayışında olabilirsiniz. Uzman desteği almak ve profesyoneller tarafından tedavi sürecini başlatmak için, telefon üzerinden veya online olarak randevu oluşturabilirsiniz.