Sanat Terapisi Nedir?
Gündelik hayatın bir koşuşturma ve kaosa döndüğü bir dönemde yaşıyoruz. Bu açıdan birçok yapılması gereken işin bulunduğunu ve her anın stres dolu olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle stresi azaltmanın yolları araştırılmaktadır. Stres düzeyini düşürmenin yollarından biri de terapilerdir. Özellikle sanat terapisi en çok araştırılan terapi türleri arasında sayılabilir. Üstelik sanat terapisi birçok dalda insanların kendini tanımasında etkilidir. Sanat terapisi nedir ve faydaları nelerdir? İlgi duyanlar için detayları paylaşıyoruz.
Sanat Terapisi
Sanat terapisi öncelikle sanat nedir, sorusu üzerine düşünmeyi gerektirir. Bir duygunun, tasarının dışavurumu, sanat olarak tanımlanır. Sanatın kaynağı müzik, resim ya da heykel gibi biçimsel sanatlar olabilir. Şiir gibi söz sanatları ya da sahne sanatları da söz konusu olabilir. Sonuçta hepsi kişinin duygularının estetik bir şekilde dışarı yansımasıdır. Sanat terapisi de bir bireyin sanat yoluyla en derin düşünce ve duygularına dokunarak ve bunları açığa çıkararak iyileşmeyi destekleyen terapötik bir yaklaşım olarak tanımlanır. Bir sanat dalında kişi yeteneği olduğunu düşünmüyorsa ya da ilgi duymuyorsa çalışmayabilir. Sanat terapisinde ise kendilerini sanatta iyi görmeyenler de dahil olmak üzere her yaştan insan kolaylıkla ulaşabilir. Sanat terapisi, psikolojik danışma ve psikoterapi hizmetleri kapsamında okullarda, hastanelerde, psikolojik danışma merkezlerinde, sivil toplum kuruluşlarında sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Sanat terapisi farklı alanlarda uygulanabilir. Kişinin bu alanlara yeteneğinin olup olmaması terapiye katılması için aranan bir koşul değildir. Sanat terapisi ile hangi sanatla ilgilenebilirsiniz? Sizin için sıralıyoruz:
Müzik Terapisi
İbn-i Sina’ya göre müzik birbirleri ile uyumlu olup olmadıkları yönünden sesleri ve bu sesler arasına giren zaman süreçlerini, bir melodinin nasıl kompoze edildiğinin bilinmesi amacıyla araştıran matematiksel bir ilimdir. Müzik, en eski sanat dallarından biridir. Müziğin kaygı bozukluğunu ve olumsuz duyguları azalttığı yönünde çalışmalar uzun yıllardan beri paylaşılmaktadır.
Görsel Sanatlar/Resim Terapisi
Kişiler iç dünyalarını çizgi ve renklerle dışarıya yansıtır. Bu açıdan bireyin kendilerini keşfetmeleri için resim terapisi önemli yer tutar. Sözsüz ifade şekli olan görsel sanatlar, psikolojik olarak kişiler üzerinde iyileştirici bir etkiye sahiptir. Amerikan Sanat Terapisi Derneği 1969 yılından bu yana aktif olarak sanat terapisini ve sağlık konusu ile ilgili çalışmalar yürütmektedir. Görsel sanat terapisi bireylerin problemlerinin çatışmalarının çözümünde etkilidir. Kişiler arası becerileri geliştirmede, davranışı yönlendirmede, psikolojik baskıyı azaltmada büyük rol oynar. Benlik değerini, bireysel farkındalığını arttırmak ve içsel başarıyı sağlamak için kişilere yardımcı olmak, sanat terapisinin tanımında vardır. Bireyin kendini gerçekleştirmesinde büyük rol oynar. Birçok uzman, görsel sanatların pozitif gücüne inanmaktadır. Bireyler kişisel olarak baskı altında tuttukları iç dünyalarını sanat ile özgürlüğe kavuştururlar. Görsel sanat terapisi bu açıdan etkili bir yol olarak görülmektedir.
Dans/Hareket/Tiyatro Terapisi
Dans Terapisi ‘hareket’ temelinde oluşur. Eğlencenin ötesinde bir iletişim ve ifade biçimi olarak tanımlanabilir. Dans terapisi 19. Yüzyıl modern dans hareketine kadar izlenebilen duygusal ifadelerdir.
Tiyatro terapisinin temelini empati, sözel ve hareketli iletişim oluşturur. Bu nedenle kişisel farkındalık, özgüven, bağımsızlık yetilerini geliştirir. Duygularımıza karşı katarsis imkanı bulmamızı sağlayan bir yöntemdir. Bu terapinin dayandığı ana ilke, yaratıcı sanatın iyileştirme gücüne sahip bir güç olmasıdır.
Film Terapisi
Filmler bir sorunu çözmek için iyi bir yol göstericidir. Birçok film gerçek yaşama çok benzer. filmlerde anlatılan, işlenen durumlar çoğu kez kişinin yaşadıklarını birebir yansıtır. Terapide amaç filmlerle çalışarak gerçeklik ile hayal gücünü birleştirmektir. Film terapisi yöntemi de diğer terapi yöntemleri gibi varlığını tüm dünyada birçok ülkede kanıtlamış bir terapi yöntemidir.
Şiir Terapisi
Freud, şiirin bilinçaltının keşfinde kullanılanılabileceğini ilk olarak söyleyen kişidir. Bir şiir terapisti olan Hedberg, şiiri bilinçdışına giden eşsiz bir yol olarak görmektedir. O’na göre şiir gerçek bir terapidir. En sert kalplerin bile yumuşayabileceğini, büyülenebileceğini vurgular. Şiir terapisinin en önemli etkisi şudur. Bireyin kendini ve başkalarını algılamasında netlik kazanmasını sağlar. Yaratıcılık ve özgüven gelişir. Kişinin kendini ifade becerisi artar. Yoğun duyguları kağıda yazarak dökmek gerilimini azaltır. Yeni fikirlerin ortaya çıkmasında etkili olur. Davranış ve tutumların değişmesinde önemli bir rol oynar. Kişinin problemlerle başa çıkma becerisini önemli ölçüde geliştirir.
Dışavurumcu Sanat Terapisi
Dışavurumcu sanat terapisi aslında bireyin içinde yaşadığı duyguları farklı materyallerle sanat yolunu kullanarak dışa vurmasıdır. Birçok malzeme bunun için kullanılabilir. Renkli boyalar, kağıtlar, ipler, kurdeleler, ponponlar, kartonlar, kil, hamur, kum, kukla vs. gibi dokunsal materyaller dışavurumcu sanat terapisinde sık kullanılan işlevsel materyallerdir.
Sanat Terapisi Nedir?
Sanat terapisinin nasıl ortaya çıktığı merak edilmektedir. Freud ‘un öğrencisi Jung’un da sanat terapisine önemli katkıları olmuştur ve sanat terapisinin teorik kurucusu olarak kabul edilmektedir. Jung, bireyin geçmişteki dramatik krizlerinin anlaşılmasında sanatın psikolojik yararlarını kanıtlamıştır. Sanat terapi, sanatın ve yaratıcılığın insan ilişkileri üzerindeki etkisi ile ön plana çıkar. Fiziksel, duygusal ve bilişsel süreçlerde zorluklar yaşayan insanlar için sanat terapisi kendilerini anlama ve ifade etme yoludur.
Sanat terapisi ile ilgili yeme bozukluklarından travmaya kadar çok çeşitli rahatsızlıkları olan insanlar için yararlı olabileceği yönünde görüşler vardır. Sanat terapisi, kendilik ve diğerlerinin farkındalığını artırmak için sanatın yaratılmasını içeriyor. Bu da kişisel gelişimi teşvik ediyor, başa çıkma becerilerimizi arttırıyor ve bilişsel işlevleri geliştiriyor. Çoğu terapide olduğu gibi, terapi sanat genellikle bir şey için bir tedavi olarak kullanılır. Sanat terapisinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Duyguların ifade edilmesini kolaylaştırır. Özellikle konuşması zor olan duyguları ortaya çıkarır. Sanat terapisi ifadeyi güçlendiren bir yöntemdir.
- Kişinin değiştirmek istedikleri alışkanlıklarına karşı duygularıyla yaratıcı bir şekilde yüzleşebilir.
- Kişinin yaratıcılığını keşfetmesini sağlar. Hayal gücünün önemini ortaya çıkarır.
- Kişinin özgüveninin önemli ölçüde geliştirir. Kendi başarılarını görmek kişinin duygularını dengelemesinde de önemli rol oynar.
- Kişinin yaşadığı endişeleri ortaya çıkarması için yardımcı olur. Olaylara farklı bakış açısıyla bakmayı kolaylaştırır.
- İletişim yeteneklerinin gelişmesini sağlar. Diğer insanlara duygularını açabilmesini kolaylaştırır.
- Sanat terapisinde bedeni de kullanmak fiziksel yetileri geliştirir.
- Sanat terapisi stres ve endişe düzeyinde düşüşü sağlar.
- Kişiler sanat terapisi ile düşünme şekilleri üzerinde kendini geliştirir.
- Konsantrasyonu arttırır. Kişinin yoğunlaşmak istediği işe yönelik dikkat süresi uzar ve hafızasını geliştirir.
Sanat terapisi kimler için uygundur, ilgilenenler için merak edilen bir sorudur. Sanat terapisi çocuklar dahil her yaş için uygulanabilir. Farklı kişilik özelliği ya da yaşam tarzı fark etmeksizin sanat terapisi fiziksel, ruhsal ve zihinsel sağlık için tercih edilebilir.
Sanat terapisi duyguların farkına varılması ve ifade edilmesinde faydalı olan önemli bir yöntemdir. Bazı psikolojik rahatsızlıkların iyileşme sürecinde önemli bir işlevi vardır. Dürtüsellik gibi profesyonel destek ihtiyacı olan durumlarda sanat terapisi, özellikle olumlu duyguları ön plana çıkarır. Karşısındaki ya da çevresindeki kişinin de duygularını anlamaya yönelik yetkinlikle kazanılır. Bu açıdan Ankara’da yaşayanlar sanat terapisi ya da başka bir psikoterapi desteği almak için Ankara psikolog şeklinde araştırma yapabilir. Ankara’da danışanlarına hizmet veren Tıbbipsikoloji.com deneyimli ve uzman kadrosu ile ihtiyaç duyduğunuz terapide size destek olabilir.