Psikoterapi
İnsan, duyguları olan ve bu duyguları ile yaşamını sürdüren bir varlıktır. Bu duygular kişinin günlük yaşamını ve genel hayatını büyük ölçüde etkiler ve yönlendirir. Günlük yaşamın koşturmacası, iş hayatının stresi ya da özel yaşamdaki dalgalanmalar bu duyguların değişmesine neden olabilir. Kişiler, hayatlarının bazı dönemlerinde yoğunlaşan bazı duyguları ile (üzüntü, stres, kaygı vb.) baş etmekte zorlanabilir ve bu durumda profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyabilir. Profesyonel destek ihtiyacı ile bir merkeze başvuran kişi, uzman görüşü ile farklı psikoterapi yöntemlerine yönlendirilir ve destek süreci başlamış olur. Peki sık sık duyduğumuz psikoterapi nedir ve süreç nasıl işler konusunda merak ettiğiniz tüm detaylar içeriğimizde.
Psikoterapi Nedir?
Psikoterapi, profesyonel destek ihtiyacı duyan bireyin duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünü ve genel ruh sağlığının iyileştirilmesini amaçlayan tüm tekniklere verilen genel isimdir. Freud, psikoterapiyi bir konuşma tedavisi olarak tanımlayarak biyolojik temellere dayanan ilaç ve elektroşok gibi tedavilerden ayırmıştır. Psikoterapi buradan da anlaşıldığı gibi danışanın ve terapistin karşılıklı konuşmasına dayanan bir yöntemdir. Ancak psikoterapi, danışan kişiye hak vermek, danışanı neşelendirmek ya da onu rahatlatmak gibi amaçlar içermez. Yine aynı şekilde terapist danışanının duygularını paylaşarak onunla birlikte üzülmek ya da çözemediği sorunları danışan yerine çözüp ona çözüm yöntemleri sunmak gibi misyonlara sahip değildir. Psikoterapinin temel amacı, danışan kişinin kendi sorunlarının farkına varması, kendi duygularını tanıması ve bu sorunlarla başa çıkma yöntemlerini bulmasına yardımcı olmasıdır. Bu özelliği ile yaşam koçluğu, danışmanlık ve kişisel gelişim gibi alanlarla karıştırılması mümkün olan psikoterapiyi bu alanlardan ayıran en temel özellik ise psikoterapinin planlanmış bir tedavi yaklaşımına sahip olmasıdır. Psikoterapi birçok farklı yöntem ile gerçekleştirilebilir. Bu yöntemlerden hangisinin uygulanacağına psikoterapist, danışan ile yaptığı ilk görüşmeden sonra karar verir ve soruna en uygun yöntem ile terapi başlatılır.
Psikoterapi Yöntemleri
Farklı psikolojik danışan sorunlarına göre uygulanan farklı psikoterapi yöntemleri bulunmaktadır. Her bir yöntem belli rahatsızlıklar ve sorunlar için diğer yönteme göre daha etkili sonuçlar verir. Bu nedenle danışan için hangi yöntemin ya da yöntemler kombinasyonunun uygulanacağına terapist karar verir. Bu kararda etkili olan şey danışanın sorunlarından bahsetme şeklidir. En yaygın kullanılan bazı psikoterapi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;
- Diyalektik davranış terapisi,
- Bilişsel davranışçı terapi,
- Kabul ve taahhüt tedavisi,
- Aile terapisi,
- Evlilik danışmanlığı,
- Kişisel tedavi,
- Psikodinamik psikoterapi,
- Grup terapisi,
- Oyun terapisi,
- Pozlama terapisi,
- Psikoeğitim,
- Hipnoterapi,
- Varoluşçu terapi,
- EMDR terapisi,
- Art Terapi,
- Bütüncül psikoterapi.
Tüm bu yöntemler çeşitli psikolojik rahatsızlıklarda uygulanabilmektedir. Aynı zamanda farklı yaş gruplarına göre farklı psikoterapiler uygulanabilmektedir. Bazı durumlarda ise birden fazla yöntem bir araya getirilerek danışanın tedavisinde uygulanır. Burada önemli olan nokta danışanın kendisini terapiste açık ve net şekilde ifade etmesi ve sorunu en açık şekilde belirtmesidir. Bu şekilde hangi yöntem ya da yöntemlerin uygulanacağına karar verilir ve tedavinin daha etkili olması sağlanır. Psikoterapi yöntemleri içerisinde yer alan yöntemlerden biri de psikodramadır. Bireylerin en çok merak ettiği konulardan biri de psikodrama nedir sorusu oluyor. Psikodrama bireyin herhangi bir problemini bir grup karşısında, gerçek yaşamında gerçekleştiği şekliyle rol yaparak ortaya koymasıdır. Bu sayede birey duyguları hakkında bilinçlenerek duygularını daha iyi tanıma fırsatı elde eder. Bu yönleriyle psikodrama da oldukça etkili bir terapi yöntemidir.
Psikoterapi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Psikoterapinin amacı, danışanın psikolojik rahatsızlıklarının üstesinden gelmesini sağlamaktır. Psikoterapi, danışan kişinin davranış ve tutum değişikliklerini, öz farkındalığını ve gelişimini sağlar. Yetişkinler ve çocuklar psikoterapi alabilir. Psikoterapide ilk adım kişinin terapi alması gerektiğinin farkına varması, yardım alması gerektiğini kabul etmesi ve kendi arzusu ile terapi almayı istemesidir. Peki psikoterapi hangi durumlarda uygulanır? Psikoterapi birçok psikolojik sorun için kullanılabilen bir yöntemdir. En sık uygulandığı durumlar;
- Kaygı bozuklukları ve korkular,
- Duygusal problemler,
- Aile içi sorunlar,
- İlişki problemleri,
- Ayrılık ve boşanma sonrası sürecin yönetilmesi,
- Kayıp ve yas,
- Depresyon,
- Cinsel sorunlar,
- Özgüven problemleri,
- Doğum sonrası depresyon,
- İş yaşamındaki sorunlar,
- Bireyin sahip olduğu kronik veya ağır hastalıkların yarattığı duygu bozuklukları, olarak sıralanabilir.
Psikoterapi, bazı durumlarda psikiyatrist eşliğinde ilaç tedavisi ile desteklenebilir. Ancak bu duruma psikoterapistin değerlendirmesi sonucunda karar verilir. Psikoterapinin bireye fayda sağlayabilmesi ve tedavinin etkilli olabilmesi için, bireyin psikoterapiye kendi isteği ile başlaması ve psikoterapinin yaşamına getireceği değişikliklere hazır olması gerekir. Kişi, zihinsel olarak psikoterapi sürecine hazırsa psikoterapi kişinin yaşamında daha hızlı şekilde olumlu değişimlere neden olur. Çevre baskısı ile gidilen psikoterapilerde sonuç almak çok daha uzun zaman alabilir ve hatta bazı durumlarda psikoterapi fayda sağlamayarak yarım bırakılır ve bu da kişinin psikoterapiye karşı olumsuz bir yargı geliştirmesine neden olur. Bu nedenle psikoterapide ilk ve en önemli kural kişinin bu tedaviyi kendi isteği ile almasıdır.
Psikoterapi, ilaç tedavisi ile birlikte yürütülebileceği gibi, psikiyatrist kontrolünde ilaç tedavisi gören bireyler de aynı şekilde psikoterapi desteği alabilir. Böylece ilaç tedavisi rahatsızlığın semptomlarının hafifletilmesine ve giderilmesine yardımcı olurken sürece eşlik eden psikoterapi de bu semptomların kişide oluşturduğu duyguların dengelenmesine yardımcı olur.
Psikoterapi desteği almak isteyen bireylerin bilmesi gereken en önemli konu da psikoterapi sürecinin meslek etiği gereği gizlilik esasına dayalı şekilde yürütüldüğüdür. Danışan kişinin kendisine ya da çevresine zarar verme riski olmadığı sürece, terapist danışanın izni olmadan 3. kişilere seanslar ve danışanın durumu ile ilgili kesinlikle bilgi veremez. Ancak danışanın kendisine ya da çevresine zarar verme gibi bir eğilimi olduğunda bu kural ihlal edilebilir. Ancak bu ihlal hem bireyin hem de çevresindeki kişilerin güvenliğini sağlamak amacı ile yapılır.
Psikoterapi Ücretleri
Danışmanlık almak için bir psikoterapi merkezi arayan bireylerin en çok merak ettiği konulardan biri de psikoterapi ücretlerinin ne olacağı konusudur. Psikoterapi fiyatları terapinin türüne ve süresine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Burada önemli olan konu ilk görüşme sırasında danışan kişinin terapiste, sorunu ile ilgili tüm detayları detaylı ve açık şekilde belirtmesidir. Bu ön görüşmede terapist aldığı bilgiler ışığında nasıl bir tedavi yöntemi izleyeceğine, terapinin ne kadar sıklıkta ve ne kadar süre boyunca devam edeceğine karar verir. Bu tespitleri sonucunda danışana terapinin süresi ve fiyatları ile ilgili bilgi verir. Danışan ve terapist son noktada ortak bir kararla seansları şekillendirir. Psikoterapi almak isteyen bireylerin, psikoterapi ücretleri konusunda öncelikli olarak dikkate alması gereken konu, psikoterapinin kendisine uzun sürede sağlayacağı fayda olmalıdır. Kişi bu seansları kendisine ve özellikle ruh sağlığına yapacağı bir yatırım olarak düşünmeli, ve ilerleyen yaşamında sağlıklı bir birey olarak yaşayacağını düşünmelidir. Ruh sağlığı; kişinin bireysel ve toplumsal yaşamını, beden sağlığını ve çevre ilişkilerini direkt olarak etkilemektedir. Bu nedenle ihtiyaç duyan her bireyin kendisine en uygun şekilde terapi alması oldukça önemlidir.
Psikoterapi Ankara
Psikoterapi almaya karar veren bireyler, öncelikle kendilerine en yakın noktada ulaşabilecekleri bir merkez ararlar. Her ne kadar günümüz şartlarında online terapi imkanı olsa da, bazı bireyler daha etkili olması açısından yüz yüze psikoterapiyi tercih edebilirler. Ankara psikoterapi konusunda birçok alternatife sahip. Ancak siz de terapi almak istiyor ve nereden başlayacağınız bilmiyorsanız Ankara Psikiyatri rehberliğinde doğru terapi yöntemini ve ihtiyacınız olan desteği bulabilirsiniz. Dilediğiniz konuda bilgi almak için hem telefonla hem de online kanallarla bizimle iletişime geçebilirsiniz.