Psikolojik Danışmanlık
İnsan, doğası gereği çevresiyle var olan sosyal bir varlıktır. Her insanın yaşamını sürdürebilmesi için; yeme, içme, barınma, giyinme gibi temel ihtiyaçlarını asgari düzeyde karşılayabilmesi de gerekir. Ancak sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesi için fiziksel ihtiyaçların yanı sıra bireyin psikolojik ihtiyaçlarının da tamamlanması gerekir. Tıpkı fiziksel ihtiyaçların yeteri kadar karşılanmadığında ortaya çıkan huzursuzluk ya da fiziksel rahatsızlık gibi, psikolojik ihtiyaçların yeterli düzeyde karşılanamaması durumunda da bireylerde bazı olumsuz duygu durumları ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda bireyler psikolojik danışmanlık alma ihtiyacı duyarlar. Aldıkları bu danışmanlık sayesinde, içerisinde bulundukları olumsuz durumdan çıkmayı hedeflerler.
Psikolojik Danışmanlık Nedir?
Çoğu insan hayatının en az bir döneminde psikolojik destek ihtiyacı duyar. Ancak çok az birey bu ihtiyacının farkına vararak gerekli desteği almak için harekete geçer. Bireyler çoğunlukla yaşadıkları sorunu aileleri, arkadaşları ya da çevrelerinde kendilerine yakın hissettikleri kişiler ile paylaşarak durumun üstesinden gelmeye çalışır. Bazı durumlarda da bu sorunlar nedeniyle kişiler daha çok içlerine kapanarak, yaşadıkları sorunu kimse ile paylaşmamayı tercih eder ve bu durum bireyleri daha büyük bir yalnızlığa sürükler. Aslında her iki durumda da kişi psikolojik danışmanlık alma ihtiyacını görmezden gelerek ya da öteleyerek, yaşadığı sorunun büyümesine neden olur. Peki psikolojik danışmanlık nedir ve bireye ne gibi faydalar sağlar?
Her insanın karşılanması gereken beş temel psikolojik ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçlar;
- Güvende olmak,
- Ait olmak,
- Değerli hissetmek,
- Keyif almak,
- Tutarlı yaşamak,
olarak sıralanabilir. Bu ihtiyaçlar belli bir denge ve istikrar içerisinde karşılandığında kişiler psikolojik olarak sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürebilirler. Ancak bazı dış faktörler, ihtiyaçların çatışması ya da bazı psikolojik ihtiyaçların diğerlerine nazaran daha baskın olması bu dengeyi bozabilmektedir. Bu dengenin bozulması da bireylerde bazı psikolojik sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Dengenin bozulması ile; duygusal çalkantılara sebep olan krizler, kaygı bozuklukları, şüpheler, hayal kırıklığı, öfke sorunları gibi problemler ortaya çıkar ve bu durumlar bireyin psikolojik danışmanlık alma ihtiyacını doğurur.
Psikolojik danışmanlık en kısa tanımı ile koruyucu bir ruh sağlığı hizmeti olarak açıklanabilir. Psikolojik danışmanlık doğrudan sorunu çözmeye odaklanmaz. Burada amaç, danışanın ortaya koyduğu sorunu etkin biçimde yönetmesine ya da kendisinin farkında olmadığı çözüm yollarından yararlanmasına yardımcı olmaktır. Psikolojik danışmanlığın amacı temelde danışanların sorunları yönetebilme becerisini kazanması ve kendilerine en iyi şekilde yardım etmelerini sağlamaktır.
Hangi Durumlarda Psikolojik Danışmanlık Almak Gerekir?
Gelişen teknoloji ile hemen her bilgiye kolaylıkla ulaşılabilmesi ile bireylerin bilinç düzeyleri de oldukça yüksek bir hale gelmiştir. Bu da daha eski yıllarda psikolojik destek almak konusundaki önyargıların kırılmasına neden olmuştur. Artık bireyler, ihtiyaç hissetmeleri durumunda bir danışmanlık merkezi araştırarak, kendileri için en uygun desteği aramaya başlıyor ve sorunun çözümü için harekete geçebiliyorlar. Ancak bazı durumlarda ve kişilerde, bireyin bu ihtiyacının farkına varması ya da kabullenmesi kolay olmayabiliyor. Peki psikolojik danışmanlık almanız gerektiğini nasıl anlarsınız?
- 2 haftadan daha uzun süren uyku probleminiz varsa,
- Kendinizi uzun süredir (15-20 gün) moraliniz bozuk, enerjiniz tükenmiş veya bunalmış hissediyorsanız,
- Takıntılı düşünce ve davranışlarınızın olduğun fark edip bu durumdan çıkmak istiyorsanız,
- Günlük yaşamınızı etkileyen korku, blokaj ve endişelerinizden kurtulmak istiyorsanız,
- Dikkat ve konsantrasyon eksikliği hissediyorsanız,
- Yaşam kalitenizi yükseltmek istiyor ancak nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız,
- İlişkinizde üstesinden gelemediğinizi düşündüğünüz problemleriniz varsa,
- Hayatınızda boşanma, ayrılık ya da bir yakının kaybı gibi büyük değişiklikler yaşadıysanız,
- Doğum sonrasında kendinizi güçsüz ve yetersiz hissediyorsanız,
- Cinsel yaşamınızda daha önce var olmayan sorunlarla karşılaştıysanız,
bir uzman ile görüşerek psikolojik danışmanlık almanız gerekebilir. Bu saydığımız durumlar en genel ve en çok rastlanan sorunlardır. Ancak siz bu durumlardan herhangi birini yaşamamış olsanız bile kendi yaşam standardınız içerisinde psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Üstesinden gelemediğiniz, yaşam kalitenizi etkilediğini düşündüğünüz, aile ve sosyal yaşamınızdaki ilişkilerde bozulmaya neden olduğunu fark ettiğiniz herhangi bir durum için de bir uzmana danışarak destek alabilirsiniz.
Psikolojik danışmanlık konusunda bireyleri endişelendiren bir konu da, psikolojik danışmanlık sürecinde ilaç kullanılıp kullanılmayacağıdır. Psikolojik danışmanlık sürecinde, psikologların ilaç verme yetkisi yoktur. İlaçlar, psikolojinin değil bir tıp dalı olan psikiyatrinin konusudur. Ancak psikolojik danışmanlık aldığınız sürede, psikoloğunuz süreci değerlendirerek uygun görmesi halinde sizi bir psikiyatra yönlendirebilir. Ancak şunu unutmamalısınız ki psikolojik danışmanlık süreçleri, patalojik bir rahatsızlık olmaması durumunda, çoğunlukla terapi yöntemi ile ilaç tedavisine gerek duyulmadan sonuçlanır.
Psikolojik Danışmanlık Almak İçin Hazırlık Süreci
Psikolojik danışmanlık nedir ve bireye ne gibi faydalar sağlar gibi soruların cevabını verdikten sonra psikolojik danışmanlık alma sürecinde bireylerin ne gibi aşamalardan geçebileceğinden de kısaca bahsetmek gerekir. Bireyler ihtiyaç duydukları halde bazı kaygılar nedeniyle psikolojik danışmanlık sürecini başlatmakta zorlanabilir ya da bu süreci erteleyebilirler. Bu kaygılar şu şekilde sıralanabilir;
- Bireyin psikolojik destek aldığının çevresi tarafından duyulduğunda yargılanacağını düşünmesi.
- Psikolojik destek almanın toplumun bazı kesimlerinde “delilik” ya da “eksiklik” olarak nitelendirilmesinden kaynaklı önyargılar.
- Alınan danışmanlığın iş ve özel yaşamında duyulması durumunda bireyin kendisine önyargılı yaklaşılacağından endişe edilmesi.
- Bireyin sorunlarını bir “yabancı” olarak nitelendirdiği birine anlatma konusundaki kaygıları.
Öncelikle bireyin bu kaygıların yersiz olduğunu kabul etmesi gerekir. Psikolojik danışmanlık veya psikolojik destek ihtiyacı, yaşamını sağlıklı şekilde sürdürmek isteyen bilinçli ve özgüvenli bireylerin başvurduğu bir yöntemdir. Bu nedenle bu gibi kaygıları kenara bırakarak psikolojik danışmanlık sürecine zihinsel olarak hazırlanmak gerekir. Bu hazırlık süreci için de bireyler şu aşamaları izlemelidir;
- Kişi, yaşadığı sorunu net şekilde belirlemelidir. Sorunun ne olduğunun belirlenmesi konusunda gerekirse bir kağıda bazı sorular yazarak bu soruları cevaplama yöntemi izlenebilir.
- Psikolojik danışmanlık almak için, uzman araştırması yapabilir ve çevresinde bu deneyimi yaşamış kişilerden fikir alabilir.
- Psikolojik danışmanlık alma eyleminin bir “süreç” olduğu ve bu süreç içerisinde belli zorluklar yaşayabileceğini kabul etmelidir.
- Psikolojik danışmanlık sürecinde aktif rol alması gerektiğini ve sürece çabalarıyla katkı sağlamasının çok önemli olduğunun bilincinde olmalıdır.
- Psikolojik danışmanlık almak için acele etmemesi, en doğru yöntemi en doğru uzman eşliğinde belirlemesi gerektiğini fark etmelidir. Öte yandan bu süreci çok fazla geciktirmenin sorunların büyümesine neden olabileceğini göz önüne alarak sürece başlamak için optimum bir süreç belirlemesi gerektiğini unutmamalıdır.
Bu süreçler kişinin ihtiyacına göre şekilleneceğinden ve her psikolojik danışmanlık süreci bireye özgü olduğundan bu aşamalar bir uzman görüşü ile de şekillenebilir.
Ankara Psikolojik Danışmanlık
Psikolojik danışmanlık almak isteyen bireylerin en çok merak ettiği konulardan biri de psikolojik danışmanlık fiyatları olmaktadır. Bu konudan önce ihtiyacınız olan psikolojik terapiyi belirlemeniz daha önemlidir. Hangi terapi yöntemi ile tedavi alacağınız, psikolojik danışman tarafından karşılıklı yapacağınız bir ön görüşme sonrasında kararlaştırılır. Ardından öngörülen terapi süresi ve fiyatları hakkında bilgilendirilirsiniz. Ankara Psikolog konusunda bir arayışınız varsa ve psikolojik destek ihtiyacı içerisindeyseniz, bizimle iletişime geçebilir ve uzmanlarımız ile görüşebilirsiniz. Ek olarak Bilişsel davranışçı terapi hakkında ilgili yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.