Psikolog Nedir?
Kelime anlamı olarak ruh bilimci anlamına gelen psikolog, insan davranışını inceler. Sahip olduğu bilgi ve becerilerle davranışların nedenini çözümler. Psikologlar sadece insanlar üzerinde psikoterapi yapan uzmanlar değildir. Aynı zamanda araştırmacı kimlikleri de ön plandadır. Psikolojik araştırmalar birçok alanda kullanılabilir. Endüstriyel psikologlar, havacılık ya da mühendislik psikologları buna örnek gösterilebilir. Hem kamu alanında hem de özel sektörde psikolog danışmanlık hizmeti verildiğini görebilirsiniz.
Psikoloji ile ilgilenen ve psikolog olmak isteyenler için hangi süreçlerden geçmek gerekir, en çok merak edilen sorulardan biridir. Bununla birlikte psikologların gerçekate ne iş yaptığı ve önemi her geçen gün daha fazla anlaşılmaktadır. Peki psikolog nedir, detayları sizinle paylaşarak merak edilen soruları yanıtlamayı umuyoruz.
Psikolog ne demek, sorusuna yönelik üniversitelerin Psikoloji bölümünden mezun kişilerin Psikolog unvanı alabildiğini belirtmek gerekir. Psikolojik rahatsızlıkların duygusal ve davranışsal boyutların inceler. Bunu gerçekleştirirken bilimsel yöntemleri kullanır. Her alanda farklı bilgi birikimi gerekir. Bu yüzden psikologların mesleki gelişimlerine göre ihtiyaçları da değişir. Hastanelerde, klinik ya da özel kurumlarda çalışan psikologlar olduğu gibi akademik çalışmalar yürüten psikologlar da bulunur. Psikolog, ilgili olduğu bölümün eğitimini almış ve mesleğini bu alanda sürdüren kişidir. Psikoloji bölümünü bitirmek bu alanda çalışmak için uygun olmayabilir. Bir psikoloğun kişisel özelliklerinin de bu mesleğe uygun olması gerekir. Peki bir psikolog hangi özelliklere sahip olmalıdır?
- İnsan davranışlarını inceleyen bir psikoloğun çok iyi bir gözlem gücü olmalıdır. Olayları farklı bakış açıları ile görebilmelidir.
- Psikolog, bireyleri dinler. Bu açıdan iyi bir dinleyici olmalıdır. Sabırlı olmak bir psikolog için önemlidir.
- Danışan kişinin anlattıklarına yönelik psikolog karşısındakini yargılamamalıdır. Küçük düşürücü söz ve davranışlar iletişimi olumsuz etkiler.
- Bireylerle profesyonel bir iş ilişkisi yürütmek gerekir.
- Psikoloğun kendini geliştirmesi gerekir. Yeni yayınlar, araştırmalar bir psikoloğun takip etmesi gereken konulardır.
- Bir psikolog etik ilkelere bağlı kalmalıdır. Danışanla arasında bir gizlilik söz konusudur. Mahremiyete özen danışan ve psikolog arasındaki iletişim önemli bir unsurudur.
Psikologların sahip olması gereken kişilik özelliklerinin yanı sıra aslında dikkat edilmesi gereken üç boyutu vardır. Psikoloğun mesleki becerisi, psikolojik danışma becerisi ve psikoloğun kişilik özellikleri bir bütün olarak terapinin başarısında etkilidir.
Psikolog Ne İş Yapar?
Psikologlar ne yapar, sorusuna yönelik merak edilen konulardan biri de psikolog ve psikiyatri arasındaki farktır. Bilinen en önemli fark psikologlar Psikoloji mezunu iken, Psikiyatrlar Tıp Fakültesi mezunudur. Psikologlar ne iş yapar, kısaca danışanlar için benimsedikleri disiplin doğrultusunda yöntem olarak psikoterapiyi uygularlar. Aktif olarak dinleyicidirler. Yorum yapmak yerine sorular sorarak danışanı anlamaya çalışırlar. Bu açıdan psikologlar tanı koyma yetkisine sahip değildir. Psikologlar sorunları nasıl çözer, işleyişleri nasıldır? Bu konu da oldukça fazla merak edilir. Bir psikolog öncelikle karşı tarafın dinlerken bilgi toplar. Analiz eder ve bilimsel yöntemlerle strateji geliştirir. Her şeyden önce psikologlar insanlara yardım etmeyi sever. Çalışma alanları oldukça geniştir. Bu açıdan birey ve toplum için fayda sağlayan önemli bir meslek grubudur. Psikologların hangi alanlarda çalıştığını biraz daha yakından tanıyabiliriz.
Klinik Psikologlar
Klinik psikologlar, zihinsel, duygusal ve davranış sorunlarını birlikte inceler. Kendi içinde uzmanlaşma söz konusudur. Ergen psikolojisi alanında uzman olanlar ya da fobiler gibi özel durumlar için danışmanlık verenler olabilir. Klinik psikologlar psikoterapi yöntemleri konusunda gerekli eğitimi almış kişilerdir. Klinik psikolog olmak isteyenler de öncelikle üniversitelerin Psikoloji bölümünden mezun olur. Daha sonra bu alanda uzmanlaşmak için yüksek lisans yapmaları gerekir.
Adli Psikologlar
Hukuk alanında psikolojinin klinik uygulamalarını kapsar. Adli psikologların uzmanlıkları bu nedenle çok önemlidir. Davaların seyrini etkiler. Velayet davaları, cezai ehliyet, bilirkişi olma gibi birçok konuda rolü büyüktür. Bir açıdan tam bir araştırmacıdır. Adli psikologlar Adalet Bakanlığına bağlı olan her kurumda çalışabilir.
Gelişim Psikologları
Gelişim psikoloğu davranışı anne karnından başlayarak ölüme kadar inceler. Davranış ve yaş ilişkisini incelerken araştırmacı ya da eğitimci olarak çalışabilir. Okullar, kreşler, bakımevleri gibi birçok çalışma yeri vardır. Çocuk ve ergenler üzerine çalışmalar ön planda gibi görünebilir. Ancak yaşlılarla da yürütülen çalışmalar bulunur.
Endüstri Psikologları
Endüstri ve Örgüt Psikolojisi alanında çalışan psikologlardır. Bu alanda işçi işveren ilişkisi, tutumları, eğitimi ve kendilerini geliştirmeleri, insan kaynakları politikaları bu alanda çalışan psikologların çalıştığı alanlardır. Sanayi kuruluşları, resmi ve özel kurumlar endüstri psikologlarının danışmanlık hizmetinden yararlanırlar.
Nöro psikologlar
Davranış ve beyin ilişkisini inceleyen, bu alanda çalışan psikologlar, tanı için psikolojik testler uygular. Gerektiğinde beyin görüntüleme tekniklerinden faydalanırlar. Beyin fonksiyonlarının, beyindeki hasarların duygular ve davranış üzerindeki etkilerini incelerler. Bu açıdan araştırma alanları çok geniştir.
Deneysel Psikologlar
Deneysel psikologların çalışma ortamları daha çok akademik ortamlardır. Hatta insanların yanı sıra hayvanlarla da çalışırlar. Öğrenme, duyum, dil, algı, iletişim gibi birçok davranış sürecini inceleyen psikologlar deneysel psikoloji alanında çalışırlar.
Sosyal Psikologlar
Bireyin toplum içindeki davranışını, insanlar arasındaki etkileşimi inceleyenler sosyal psikologlardır. Kişiliğin oluşumu, tutumlar, olaylar karşısında sergilenen saldırgan davranışlar sosyal psikolojinin alanına girmektedir. Bu açıdan yine çalışma alanı oldukça geniştir. Akademik kurumlar, okullar, işletmeler sosyal psikologların çalışma yerleri olabilir.
Aile Psikologları
Aile psikoloji alanı en çok danışma ihtiyacı duyulan alanlardan biridir. Aile içi çatışmalar, evlilik problemleri gibi konularda danışanlar aile psikoloğundan destek alır. Bununla birlikte evliliğe hazırlık, ebeveyn eğitimi, aile terapisi, boşanma, yeniden evlenme, engelli çocuk sahibi olma gibi birçok konuda ailelere sorunlarla başa çıkma konusunda danışmanlık hizmeti verirler. Aile bütünlüğünün ve sağlığının toplum açısından önemi dikkate alındığında aile psikologlarının rolü çok büyüktür.
Mühendislik Psikologları
Makineler artık hayatın önemli bir parçasıdır. İş yükünü azaltan teknoloji ile beraber bunun insan üzerindeki etkileri de kaçınılmazdır. Mühendislik psikologları insanların makinelerle uyum süreci konusunda araştırma yaparak çalışmalarını sürdürür. Mühendislik psikologları endüstri sektörü ve askeri kuvvetler için oldukça önemlidir.
Rehabilitasyon Psikologları
Bir kaza sonucu uzuvlarını kaybeden, doğuştan engelli ya da otizm gibi gelişimsel sorunları olan bireyler rehabilitasyon psikologlarından destek alır. Bu kişilerin normal hayata uyum sağlamaları konusunda rehabilitasyon psikologlarının rolü çok büyüktür.
Psikometristler
Psikologların bu alandaki işlevine değinmeden önce psikometriyi açıklamak gerekir. Psikometri, psikoloji alanında bilginin toplanması ve uygulanması sürecindeki yöntemlerin geliştirilmesi alanı ile ilgilidir. Psikometristlerde birçok yerde okul, işyeri, klinik ya da danışma merkezlerinde test geliştirme yöntemleri üzerinde çalışırlar.
İnsanların yaşadıkları problemlere karşı önemli ölçüde yardım eden psikologların birçok yerde önemli bir işlevi vardır. Sadece bireysel değil, toplumun yaşadığı her yerde etkisi büyüktür. Bununla birlikte siz birebir bir danışmanlık hizmet almak istiyorsanız araştırma yaparak size uygun deneyimli bir psikoloğa ulaşabilirsiniz. Ankara’da profesyonel bir destek almak istiyorsanız Ankara Psikolog şeklinde online araştırma yapabilirsiniz. Bireylerin yaşadığı hipokondriyazis gibi durumlar için ya da farklı psikolojik sorunlar için deneyimli bir psikolog danışmanlığı oldukça etkili olmaktadır. Siz de Tıbbipsikoloji.com rehberliğinde aradığınız psikolog hakkında bilgi edinebilirsiniz.