Oyun Terapisi
Son dönemde oldukça popüler olan oyun terapisi ile ilgili bilimsel araştırmalar sınırlıdır. Ancak oyunun tarihçesi çok eskilere dayanır. Kuram olarak oyunların ele alınması da 1800’lü yıllara rastlar. Günümüzde oyun terapisinin özellikle küçük çocuğun duygularını, korkularını ve deneyimlerini en kolay yol ifade etme biçimi olduğu bilinmektedir. Oyun terapisi ile çocuklara fırsat verildiğinde kendi duygularını, hayallerini ve üzüntülerini net bir şekilde ifade edebildikleri görülür. Oyun terapisi günümüzde ebeveynler için oldukça fazla merak edilen bir konudur. Çocuk gelişimi ile ilgili alanlarda çalışanlar için de oyun terapistliği ilgi çeken alanlardan biridir. Oyun terapisi nedir ve oyun terapisti ne iş yapar, sorularına yanıt verelim.
Oyun Terapisi Nedir?
Oyun terapisi, çocukların kendini ifade edebilmesi için oyuncak ya da oyunların kullanıldığı bir terapi çeşididir. Sorunun üzerine yoğunlaşırken çocuğun kendini rahat hissetmesi sağlanır. Oyun terapisi teknik olarak 20.yy. başlarından itibaren kullanılmaktadır.
Oyun terapisi günümüzde iki alanda kullanılır. Birincisi tanısal amaçlıdır. Çocuğun gözlenmesini, yaşanan sorun davranışla ilgili bilgi edinerek çocuğu tanınmasını kapsar. İkinci kullanım alanı ise iyileştirme amaçlıdır. Çocukla kurulan iletişim ile sorun davranışın düzeltilmesi hedeflenir. Çocuğun saldırgan davranışları, sosyal kaygı ve özgüven sorunları, uyku ve yeme sorunları, seçici konuşmama, tuvalet sorunları gibi durumlarda tedavi edici olarak ele alınır. Bununla birlikte uyum problemleri ve bağlanma sorunları için de önerilen bir terapi şeklidir. Oyun terapisinde çocuğun gelişimi göz önünde bulundurulur. Sahip olduğu bilişsel-psikolojik ve sosyal gelişim dikkat edilen unsurlar arasındadır. İhtiyaç duyulan duruma göre kullanılan oyun terapisi türlerini aşağıda inceleyebilirsiniz.
Yönlendirmesiz Oyun Terapisi
Serbest oyunun esas olduğu oyun terapisi türüdür. Terapist belli bir programa ya da kurala uymaz. Süreci genellikle çocuk idare eder. Kendi içinde gruplara ayrılır. Çocuk merkezli, deneyimsel, psikoanalitik, kum terapisi şeklinde örnek verilebilir. Yönlendirmesiz oyun terapilerinde belirli bir program olmadığı için sürecin özellikle dikkatle takip edilmesi çok önemlidir. Kendi içinde kuralları vardır.
Yönlendirilmiş (Yapılandırılmış) Oyun Terapisi
Yönlendirilmiş terapide kısmen de olsa bir planlama vardır. Oyun terapisti aktif ve yönlendiricidir. Bilişsel davranışçı, filial ve theraplay şeklinde türleri bulunur. En çok dikkat çeken türü filial oyun terapisidir. Çünkü ebeveynlerin katılımı söz konusudur. Anne, baba ve çocuk ilişkisini güçlendiren, bağ kurmalarını sağlayan bir terapi şeklidir.
Oyun Terapisi Nasıl Yürütülür?
Oyun terapi, bu alanda eğitim almış oyun terapisti tarafından yürütülür. Oyun terapisi için de terapi alanına ve asgari düzeyde oyuncağa ihtiyaç duyulur. Çocuk, terapist, terapi odası ve oyuncaklar bir oyun terapisinin bileşenlerini oluşturur.
Oyun terapisinin sağlıklı sonuçlandırılması için oyun terapisti çok önemlidir. Bir oyun terapistinin taşıması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Empati becerisi gelişmiş düzeydedir ve etik ilkelere bağlıdır.
- Çocuklar adına karar vermez ve onları kontrol altında tutmaya çalışmaz.
- Çocuğu olduğu gibi kabul eder ve tüm dikkatini terapi alanında tutar.
- Oyun terapisti dikkatlidir. Çocuğun dile getiremediği durumları da fark edebilir.
- İyi bir oyun terapisti çocuğun becerilerini destekler ve yenilerini öğrenmesi için teşvik eder.
Oyun terapistinin yanı sıra terapi alanı ve terapi içinde belirlenen sınırlar da çok önemlidir. Terapi odasının bir kuralı yoktur. Bununla birlikte çocuk için kullanışlı olmalıdır. Odadaki oyuncak gibi materyallere öğretmen yardımı olmadan kolay ulaşabilmelidir. Çocuğun kendini yetersiz hissedeceği, anlaşılması güç oyuncak ve malzemeler bulundurulması önerilmez. Çocuğun yaratıcılığını destekleyen tahta bloklar, duyulara hitap eden kum ya da hamur, gerçek yaşam oyuncakları arasında yer alan evcilik setleri kullanılan oyuncaklara örnek verilebilir. Terapi alanının ses geçirmez olması, gerektiğinde el yıkamak için bir lavabonun bulunması terapinin ve çocuğun konforu için önemlidir.
Oyun terapisi süresinin çocuğa belirtilmesi, oyun odasına ve oyuncaklara zarar vermeme kuralı, oyuncağın eve götürülemeyeceği gibi kurallar da çocuklar net bir şekilde paylaşılır. Sınırların ifade edilmesi çocukların gerçek dünyayla ilişkisini de pekiştirir.
Oyun Terapisinin Faydaları
Çocukların gelişimsel ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamak için oyun terapisi oldukça fazla etkili bir yöntemdir. Oyun terapisi deneyimi, çocuk için güvenli bir alan sağlar. Bu alan sayesinde çocuk, oyun terapisti ile kurduğu ilişki ve sergilediği oyun üzerinden kendisi ile ilgili bilgi verebilir. Çocuğun kendisini keşfetmesine ve karşısındaki kişiyle kurduğu ilişki üzerinden kendisini geliştirme ortamı sağlar. Oyun terapisi bir çocuktaki sorunlu alanın tanınmasıdır. Böylelikle oyun terapisi sorunların çözülmesi için çocuğa oyun yoluyla yardım etmektir. Oyun terapileri zararsızdır. Bununla birlikte çocuğun başka bir çözüm yoluna ihtiyacı varsa zaman kaybına neden olabilir.
Oyun Terapisi Kimler İçin Uygundur?
Oyun terapisi ilk olarak sözel ifade becerilerine dayanamadığı için, dil ve konuşma alanında zorluk çeken küçük yaşlar; gelişimsel ve nörolojik olarak dil kazanımda yetersizlik olan her yaş çocuklar ve anadil sorunu yaşayan göçmen ve mülteci çocuklar için bile uygulaması kolay ve yararlı olabilecek terapi tekniğidir. Oyun terapisinin uygulanabileceği yaş grubu 3-11 yaş arasındaki çocuklardır. 3- 8 yaş arasında ilaç kullanımının da sınırları dikkate alındığında bu grup için özellikle etkili olduğu vurgulanır. Özellikle boşanmış ebeveynlerin çocukları, evlat edinilmiş çocuklar ya da aile içi şiddet gören, okulda zorbalık gören ya da zorbalık yapan çocukları oyun terapisine yönlendirmek mümkündür. Hiperaktivite ya da dikkat eksikliği olan çocuklar için de kullanılabilen yöntemler arasındadır.
Terapi yöntemleri araştırılırken EMDR terapisi ile oyun terapisi arasında karşılaştırma yapılabilir. Çünkü hangisinin çocuklar için etkili ve uygun olduğu merak edilmektedir. EMDR, Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme olarak bilinen bir terapidir. Birçok travma ve durum için başvurulabilir. Her yaş için uygulanabilir. Oysa oyun terapisi sadece belli bir yaş grubundaki çocuklar için uygulanabilir. Üstelik doğru uygulandığında oyun terapisi sorunların anlaşılması, çocuğun tanınması ve tedavisinde çocuklar üzerinde oldukça etkilidir. EMDR terapisinin çocuk ve ergenler için kullanımının yeni olduğu gözlemler arasındadır. Bu açıdan EMDR terapisinin çocuklara uygulanması yetişkinlerden daha farklıdır. Çünkü çocukların yaşa bağlı gelişim özellikleri farklılık gösterir.
Ankara Oyun Terapisi
Oyun terapisi için uygun yer bulmak amacıyla oyun terapisi Ankara arayışında olabilirsiniz. İyi ve sağlıklı bir yetişkinlik için çocuklukta oyunun payı çok büyüktür. Oyun terapisi söz konusu olduğunda çocuğunuz için en doğru adresi seçmek isteyebilirsiniz. Burada terapi merkezinin uzmanlık alanı, çocuğunuzun yaşı ve hangi problem nedeniyle terapiye yönlendirildiğiniz çok önemlidir. Bunların ışığında Ankara oyun terapisi şeklinde arama yaparak birçok terapi merkezi ve tecrübeli oyun terapistine ulaşabilirsiniz.
Oyun Terapisi Fiyat
Oyun terapisi ücretleri terapinin süresi, terapistin tecrübesi ve terapinin ne kadar devam edeceğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Oyun terapisinin ne kadar devam edeceği de çocuğun yaşadığı travmaya, ihtiyaçları ve gelişim dönemine bağlı olarak değişir. Bu durum oyun terapisinin maliyetini etkiler.
Ankara’da yaşayan ebeveynler tarafından oyun terapisi ve fiyatlarının oldukça fazla araştırıldığını söyleyebiliriz. Kurum politikalarına bağlı olarak oyun terapisinin belli bir fiyat aralığında değişkenlik gösterdiğini görebilirsiniz. Size ve çocuğunuza uygun Ankara psikolog ve oyun terapisi için tıbbipsikoloji.com rehberliğinden yararlanabilirsiniz. Hem telefonla hem de online olarak ihtiyaç duyduğunuz danışmanlığı alabilirsiniz.