Majör Depresyon
Günümüzde en sık yaşanan psikolojik problemlerden biri majör depresyondur. Depresyonun belli alt türleri görülmektedir. Depresyon süreçlerinin en önemli etkisi günlük aktivitelerin bile gerektiği gibi yerine getirilememesi şeklindedir. Bunlardan biri de majör depresyondur. Öncelikle durumu kabullenmek ve çözüm önerilerine yoğunlaşmak gerekir. Majör depresyon kişide bazı belirtiler gösterir. Bu belirtilere karşı dikkat almak ve gerektiğinde yardım almak gerekir. Tanısı bir uzman tarafından konur. Bununla birlikte majör depresyon hakkında ne kadar bilgi sahibi olursak, fark etmek de o kadar kolay olabilir. Çünkü majör depresyon için kullanılan ilaç ve yöntemlerinin yanı sıra kişinin kendi bireysel çabası da gereklidir. Bu açıdan majör depresyon nedir ve özellikleri nelerdir? Açıklamak faydalı olacaktır.
Majör Depresyon Hakkında Öne Çıkanlar
Majör depresyon, aynı zamanda klinik depresyon olarak bilinir. En az iki hafta kişi çökkünlük duygusu içindedir. Duygular, düşünceler, çevreyle olan ilişkiler bu durumdan etkilenir. Majör depresif bozukluk ne kadar sürer, merak edilen sorular arasındadır. Depresyon olgularının % 85 ya da daha fazlası bilinen olağan yöntemlerden yararlanılarak iyileştirilir. İyileşme sürecinden sonuç alınamaması durumunda ise 6-24 ayda düzelirler. % 5-10 kadar olguda ise iki yıldan fazla sürer. Kullanılan yöntemler ile bu süre birkaç hafta ile birkaç aya indirilebilmektedir.
Majör depresyonun etkilediği yaş aralığı 20-50 arasıdır. Bu dönemde kişinin depresyona yakalanma riski yüksek olabilir. Majör depresyonda beyindeki yapısal olan birtakım değişikliklerin ve özelliklerin etkisi görülebilir. Majör depresyonun yetişkinler gibi çocuklarda da görülme olasılığı vardır. Hatta ergenlik döneminde depresyon görülme riski yüksektir. Yapılan çalışmalar da yaş ilerledikçe stres faktörleri artmakta, majör depresyonun yaşama riskini de etkilemektedir. Çocuklarda majör depresyonun hali ergenlik dönemi belirtileri olabileceği şeklinde gözden kaçırılabilir. Ancak çocuk ve ergenler için de mutlaka zamanında müdahale edilmesi gereken durumlardandır.
Majör Depresyon Nedir?
Kişinin günlük aktivitelere ilgisini azaltarak hayatını tamamen etkileyen ve duygusal çöküntülere sebep olan bir duygudurum bozukluğudur. Majör depresyon rahatsızlığı hormonal bozukluklardan kaynaklanabileceği gibi kalıtsal da olabilir Ayrıca ekonomik durum gibi çevresel faktörlere bağlı gelişebilir.
Majör depresyon kişinin günlük hayatını olumsuz etkiler. Rahatsızlığın ilerlemesi ciddi problemlere yol açar. Sosyal izolasyon artar. Kişi çevresinden uzaklaşır. Kendine zarar verme eğilimi artar. Majör depresyonu ileri düzeyde yaşayanlar için intihara meyilli olma durumu vardır. Majör depresyon, rahatsızlığı yaşayan kişinin kişisel yaşantısını etkiler. Mesleki hayatında veya öğrenim yaşamında başarısızlıklara neden olur. Çünkü kişinin odaklanması zorlaşır. Her şeye karşı isteksizlik söz konusudur. Uyku düzeni ve kalitesi, beslenme alışkanlıkları, bununla birlikte genel sağlık durumu üzerinde de olumsuz yönde etki gösterir. Majör depresyon bozukluğuna sahip yetişkin bireylerin %2-7’si intihar ile yaşamını kaybetmektedir.
Majör Depresyon Belirtileri
Majör depresyonda görülen en belirgin belirti kişinin hiçbir şeyden keyif almamasıdır. İşte majör depresyonun diğer belirtileri:
- Kişi kendini her gün bitkin ve enerjisiz hisseder.
- Kişi kendini değersiz ve suçlu hisseder.
- Uyku bozuklukları vardır. İnsomnia denilen uyuyamama ya da aşırı uyuma söz konusudur.
- Yavaş hareket etme ve yavaş düşünme dikkat çeker. Kişi yeterli dinlenemez.
- Ölüm ve intihar düşünceleri sık akla gelir.
- Konsantrasyon çabuk bozulur ve kararsızlık yaşanır.
- Ciddi oranda kilo kaybı yaşanabilir. Aşırı yeme eğilimini artırarak kilo almaya da sebep olabilir.
Kişinin enerjisiz, mutsuz ve huzursuz olması majör depresyona işaret ediyor gibi görünebilir. Bununla birlikte tanı konması için bir uzman görüşü gereklidir. Rahatsızlığın olduğuna işaret eden tanı kriterleri önemlidir. Majör depresyon belirtilerinin en birkaçı en az 15 gün devam etmelidir. Eğer devam ediyorsa mutlaka bir uzman desteği alınmalıdır.
Majör Depresyon Tedavisi
İlaç ve psikoterapi yöntemleri birlikte kullanılır. Bununla birlikte depresyon rahatsızlığına karşı tedaviyi destekleyici önemli uygulamalar vardır. Bunlardan biri egzersiz yapmaktır. Stresi proaktif bir şekilde yönetmek önemli bir faktördür. Depresyonun en büyük nedeni stresi doğru yönetememektir. Depresyon üzerinde tıbbi tedavi ve terapiler oldukça fazla etkilidir. Bilişsel ve davranışçı terapi başarılı sonuçlar vermektedir. Sosyal ilişkileri sürdürmek depresyonun etkilerini azaltmaktadır. Beslenme hem vücut sağlığı için hem de psikolojik sağlığın destekleyicisidir. Kaliteli beslenmeye özen göstermek gerekir. Majör depresyonda için önerilen bir yöntemde aromaterapi alınmasıdır.
Tedavisinin başarılı olabilmesi için kişinin ve uzmanın iletişimi çok önemlidir. Depresyonu yaşayan kişinin işbirliği yapması süreci kolaylaştırır. Majör depresyonun tedavi sürecinde kişinin kendi uygulayabileceği bazı ipuçları etkili olmaktadır. Yaşam tarzındaki bazı değişiklikler buna örnek olabilir. Kişinin olumsuz düşünceleri yerine daha sağlıklı bir düşünce tarzını benimsemesi gerekir. Majör depresyonda önemli bir unsur da iyileşme sürecinde tekrar belirtilerin ortaya çıkmasını önlemektir. Bunun için stresi yönetme becerisi kazanmış olmak gerekir. Benlik saygısı güçlenen, günlük hayatta karşılaştığı stresli durumlara olumlu tutum sergilemeyi başaranlar oldukça avantajlıdır.
Tedavisinde öncelik psikoterapi ve ilaçlardır. Tedaviye hiçbir cevap alınamadığında ECT, elektrokonvülsif tedavi kullanılabilir. Çünkü depresyon sonucu intihara varabilen etkileri olan bir rahatsızlıktır. Mutlaka profesyonel bir destek alarak iyileşme süreci sağlanmalıdır.
Majör Depresyonun Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Majör depresyonunun tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Ancak uzman görüşüne ve kişi özelinde ilaç kullanımı gerekebilir. Majör depresyonun verdiği etkileri kontrol altına alabilmek için antidepresan ilaçlar kullanılabilir. Rahatsızlığın seyrine göre farklı ilaçlarla desteklenebilir. Ayrıca belirtmek gerekir ki ilaç kullanımında kısa sürede etki göstermeyebilir. Antidepresan ilaçların etki göstermeye başlaması için haftalar geçmesi gerekir. Bu da sabır gerektiren bir durumdur. Ayrıca doktor tarafından ilaçların dozları kişiye bağlı olarak değiştirilebilir. Majör depresyon tedavisinde beslenme ve uyku düzeni mutlaka plana dahil edilmelidir.
Majör Depresyon Neden Olur
Majör depresyon kaynağı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan bir psikolojik rahatsızlıktır. Hormonal bozukluklar, genetik faktörler, ekonomik ya da çevresel faktörler rol oynayabilir. Kişinin ve ailesinin geçmişte yaşanmış bir depresyon öyküsü varsa sebep olabilir. Ayrıca kişinin kendi geçmişinde yaşadığı travmatik olaylar da depresyon için tetikleyicidir. Aile ya da yakınlardan biri vefatı, taciz, işyerinde mobbing, ekonomik sıkıntılar, kişilik özellikleri, kaygı bozukluğu gibi sağlık problemleri, düşük benlik saygısı birer neden olabilir. Bir de kişinin farklı sağlık sorunları için kullandığı ilaçlar depresyona neden olabilir. Kalp ilaçları, ağrı kesiciler, romatizma tedavisi için kullanılan ilaçlar ve hormonlar kişinin sinir sistemi ve ruhsal yapısını etkileyebilir. Özellikle uyku hapları ve tansiyon ilaçları majör depresyon riskini artırmaktadır. Majör depresyonun sürecinde destek alınan uzman alınan ilaçlar varsa bilgilendirilmelidir. Öncelikle majör depresyonunun nedenini tespit ederek süreci yönetmek kişinin tekrar eski sağlığına kavuşması için önemlidir.
Majör depresyon için en etkili çözüm profesyonel yardım almaktır. Othello Sendromu ile ilişkili değerlendirilen majör depresyon için vakit kaybedilmemelidir. Tıbbipsikoloji.com Ankara’daki danışanları için hizmet vermektedir. Ankara psikolog arayışınız varsa Tıbbipsikoloji.com aracılığı ile deneyimli uzmanlardan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Majör depresyon gibi hayatı zorlaştıran, günlük hayat ve çevreyle olan sağlıklı iletişimi bozan sorunlarda Tıbbipsikoloji.com ihtiyacınız olan yöntemi size sunar.