EMDR Terapisi
Psikoloji alanında pek çok farklı yaklaşım vardır. Uygulanan yaklaşımların çeşitliliği, kişilerin problemleri çerçevesinde doğru yöntemin uygulanmasında büyük rol oynar. Bir psikoterapi yaklaşımı olan EMDR terapi, son yıllarda yaygınlaşan oldukça etkili bir terapi yaklaşımıdır. EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing teriminin kısaltmasıdır. EDMR dilimize “Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Tekniği’’ olarak çevrilir. EMDR terapisi; özellikle travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk, panik atak, fobiler, öfke kontrol problemleri, cinsel ve/veya fiziksel taciz travmaları, kompleks travmalar, yas problemleri gibi süreçler doğrultusunda uygulanır. EMDR terapisi bu ve bunun gibi daha pek çok problemin üstesinden gelmede önemli bir yardımcıdır. Cinsel terapi yöntemi olarak da kullanılan EMDR, cinsel işlev bozuklukları gibi konularda da sıklıkla yararlanılan bir yöntemdir. EMDR tedavisi ile ilgili merak ettiğiniz pek çok soruya yazımız ile yanıt bulabilirsiniz.
EMDR Terapi Nedir?
Günümüzde kullanımı yaygın olan EMDR terapi, kişilerin sıklıkla karşısına çıkan bir kavramdır. Peki, EMDR terapi tam olarak nedir? EMDR terapi, bireyde duyarsızlaştırma ve yeniden yapılandırma yapılarak var olan psikolojik sorunların üstesinden gelinmeye çalışıldığı bir terapi yöntemidir. EMDR terapisi, savaş, taciz, doğal afet, çocukluk döneminde yaşanan travmalar gibi daha pek çok durumu içerisinde barındıran rahatsız edici yaşam olaylarının neden olduğu psikolojik sorunları inceler. Aynı zamanda yukarıda bahsi geçen psikolojik sorunların yarattığı panik atak bozukluk, yas, kronik ağrı gibi çeşitli sorunların çözümünde kullanılır. EMDR terapi için danışan merkezli bir yöntem denilebilir. Psikodinamik, bilişsel, davranışsal terapiler gibi EMDR terapi de farklı yaklaşımların öğelerini bir araya getiren, iyileşme için, hafızanın duygusal, bedensel ve bilişsel algısal birimlerine odaklanan bir tedavi sürecini kapsar. EMDR tedavisi, 1987 yılında Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabileceğini tesadüfen keşfetmesi ile hayatımıza giren bir yöntemdir. EMDR tedavisinin kullanımı yaşanan olumsuz tecrübeler sonucunda var olan etkiyi travmaya maruz kalmış kişiler üzerinde bilimsel olarak incelemesi olarak ortaya çıkmıştır. EMDR terapi çift yönlü uyaran ile travmanın beyinde oluşturduğu fizyolojik sıkıntının giderilmesidir.
EMDR Terapinin Uygulandığı Travmalar Nelerdir?
EMDR farklı travma durumlarında uygulanır. Peki, EMDR terapisinin uygulandığı travma neyi kapsar ve nedir? Kişilerin baş etme kapasitesini aşan ve bu durum sonrasında, o ana dair görüntülerin, düşünceler ve duygular işlenmeden zihne nüfuz etmesine travma denir. Travmalarda, mevcut durum kişilerin zihninde hep canlı kalır. Sağlıklı bir süreçte beyin, kötü yaşam olaylarının oluşturduğu duygusal sonuçları ideal bir şekilde değerlendirebilir. Aynı zamanda süreç içerisinde iyileşmeye de başlayabilir. Fakat bu eylemlerin yerine getirilemediği durumlar söz konusudur. Bazı travmalar oldukça şiddetli olduğu için kişilerin gerçeklik algısını da değiştirebilir.
EMDR Tedavi Süreci
EMDR farklı süreçleri kapsayan bir tedavi yöntemidir. EMDR tedavi süreci aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Danışanın daha önceki dönemlere dair sahip olduğu olumsuz anıların çözülmesinin sağlanması aşaması,
- Danışanın mevcut stres unsurunu tetikleyen uyarana karşı danışanı duyarsızlaştırma aşaması,
- Tedavinin gelecek dönemde daha iyi sonuç gösterilebilmesi için, danışana uygun davranış ve becerilerin kazandırılması.
Travma Sonrası Stres Bozukluğunda (TSSB) EMDR Tedavisi Nasıldır?
EMDR uygulamasında, danışanın kendine ait iyileşme mekanizması harekete geçirilerek, EMDR tedavisi kişideki travmatik anıya erişilmesini ve sonrasında, bilgi işlemenin iyileşmesini ve travmatik anı ile daha uygun olan bilgilerin arasında ilişki kurulmasını sağlamaktadır. EMDR alanında, travma sonrası stres bozukluğu, psikoterapötik iyileştirmeler arasında en çok araştırılan konulardan biridir. Travmanın düzeltilmesinde bu tekniğin kullanımı birçok kurum tarafından kabul görmekte olup, Amerikan Psikiyatri Derneği Akut Stres Bozukluğu ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu Uygulama Kılavuzu, akut ve kronik TSSB belirtilerinin iyileştirilmesindeki etkinlik açısından, Bilişsel Davranışsal Psikolojik Danışmanlık ile aynı etkinlik statüsünde gösterilmektedir.
EMDR Terapi Nasıl Uygulanır ?
EMDR terapi uygulama alanları ve şekilleri farklılık gösterir. EMDR uygulamalar incelendiğinde, şu anda meydana gelenler, geçmiş yaşamınızda ortaya çıkan ve kişi için hala olumsuz etkiler yaratan sebepler detaylı şekilde analiz edilir. EMDR ile mevcut durumların yarattığı düşünceler, duygular ve fiziksel duyumlar uzmanlarca anlamlandırılır. EMDR terapi ile bu olaylar arasındaki ilişki değiştirilerek, hem geçmiş hem de şimdiki zamanda yaşanan olaylarla ilgili, mevcut olarak yaşanan stresin büyük oranda azaltılması asıl hedeftir.
EMDR tedavisi ile;
- Hafızaya ilişkin unsurlar birleştirmek amaçlanır.
- Danışanlarda meydana gelen düşüncelilik hali, yoğunluk, serbest çağrışım, travmatik canlandırmaya hızlı erişim ile yeniden işlenir. Aynı zamanda, serbest kalması gereken hisler, göz hareketleri ve diğer uyaranlar çerçevesinde incelenir.
- Danışman, danışanın kendi kendine anıyı doğru bir şekilde işleyip işlemediğinden emin olmak için, göz hareketleri düzenli aralıklarla durdurulur. Bu noktada danışman danışana ne yönde yardımcı olması gerektiğiyle ilgili izlenim sahibi olur. Aynı zamanda danışanına hangi yönde müdahale edileceği hakkında karar verme aşamasıdır.
- Bu alanda yapılan çeşitli çalışmalar, göz hareketleri ya da diğer uyarılarla, hedef alınan anıya ilişkin algılamalar üzerinde bir etki yaratmayı amaçlar. Kişinin sahip olduğu anının canlılığını ve buna bağlı danışanın duyarlılığının şiddetini azalttığı yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır. EMDR terapide göz hareketlerinin rolünün daha iyi anlaşılabilmesi hedeflendiği için bir kişi ile yapılan çalışma sayısı da oldukça fazladır.
EMDR Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
EMDR terapi geniş bir uygulama alanına sahiptir. EMDR tedavisi ile travma, panik bozukluk, depresyon, kaygı bozuklukları, yas, fobiler, yeme bozuklukları, stres kontrolü, takıntı, migren, bağımlılıklar, cinsel/fiziksel taciz vakaları, cinsel işlev bozuklukları ve kişilik bozuklukları gibi farklı sorunların üstesinden gelinebilir. EMDR tedavi süreci ve tedavinin ne kadar süreceği kişiden kişiye değişir. Yaşanılan travmanın boyutu da bu noktada oldukça önemlidir. EMDR terapi, minimum 8 seans yapılır. Fakat 8 terapinin yeterli olmadığı durumlar da gözlemlenmiştir. Bazı kişilerde terapi sayısı 20 ve üzerine çıkabilir.
Ankara EMDR Terapi
EMDR tedavisi ile mevcut birçok psikolojik durumunuzun üstesinden gelebilirsiniz. Hayat içerisinde yaşanılan ve başa gelen durumlar kişilerin farklı reaksiyonlar göstermesine neden olur. Bireylerin şahsi alışkanlıklar veya ‘’Ben böyle biriyim’’ şeklinde tanımladığı davranış biçimleri, yaşadığı bir travmanın etkileri olabilir. Bu noktada, hayatta durumlara veya duygulara karşı verilen tepkilerin kaynağını bulmak önemlidir. Sizi siz yaptığını düşündüğünüz davranışlar aslında sizi kısıtlayan veya özünüzü dışarıya yansıtmanıza engel olan yaşanmışlıklar olabilir. Başa çıkamadığınız psikolojik sorunlarınız veya anlamlandıramadığınız davranışlarınız doğrultusunda Psikolog Ankara arayışında olabilirsiniz. Bizimle ister online ister telefon üzerinden iletişime geçerek, hızlı şekilde randevu oluşturabilirsiniz. Atacağınız bu önemli adım sayesinde, kendinizi daha rahat hissedebilir ve daha mutlu bir birey olma yolunda ilerleyebilirsiniz. Hayatın size yaşattığı olaylar sonucunda üzerinize sinen, duygu durum bozukluklarını atlatmak için uzmanlardan destek alabilirsiniz.
EMDR Terapi Fiyatları
EMDR terapi süreci her birey için aynı olmaz. Yaşanılan durumlar veya terapi alma nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu durum tedavi süreci için de aynı şekilde ilerler. EMDR terapi Ankara arayışındaysanız, bizimle iletişime geçerek hem randevu ayarlayabilir hem de EMDR terapi ücreti hakkında merak ettiğiniz sorulara yanıt bulabilirsiniz.