Duygu Odaklı Terapi
Psikoterapi, çok geniş bir alana yayılan ve birçok farklı yöntem kullanan bir terapi yöntemidir. Birçok farklı psikolojik hastalığın tedavisinde farklı psikoterapi yöntemleri kullanılır. Bu yöntemler psikolojik rahatsızlığın ne olduğuna göre birden fazla kombinasyon şeklinde de kullanılabilir. Psikoterapi yöntemlerinden biri de duygu odaklı terapi yöntemidir. Geleneksel terapi yöntemlerinden farklı bir ilerleyişi olan ve kısa süreli bir terapi yöntemi olan duygu odaklı terapi yönteminin ne olduğu ve hangi durumlarda kullanıldığını merak ediyorsanız konu ile ilgili tüm detaylar içeriğimizde.
Duygu Odaklı Terapi Nedir?
Duygu merkezli hümanist yaklaşım kuramından yola çıkan duygu odaklı terapi yöntemi, bireyin duygularının farkına varmasını, duygularını kabul etmesini, duygularını açıkça ifade edebilmesi, düzenlemesi ve dönüştürebilmesini amaçlayan bir psikoterapi yöntemidir. Duygu odaklı terapi yöntemi de terapötik süreçte işler. Duygu odaklı terapi, bireyin davranışlarında duygularının büyük bir önemi olduğunu kabul eder. Bu yöntem bireyin önce hissettiğini sonra düşündüğünü ileri sürer. Duyguların, biliş ve davranış üzerinde temel etkileyici olduğundan hareket eder. Kısacası duygu odaklı terapi, “düşünüyorum, öyleyse varım” sözünden öte “hissediyorum, öyleyse varım” kabulünü temel almaktadır.
Duygu odaklı terapinin iki temel prensibi vardır. Bunlardan ilki terapide empatik ilişki kurulmasıdır. İkincisi ise terapötik ilişki sayesinde danışanın duygularının kolaylaştırılmasıdır. Duygu odaklı terapide danışan ve terapist duygusal deneyim içerisinde karşılıklı olarak birbirini etkilerler. Duygu odaklı terapide temel amaç bireyin gizlediği duygularının açığa çıkarılması ve bu açığa çıkan duygular ile psikolojik sorunların çözülmesidir.
Duygu odaklı terapi, danışana öneri ya da tavsiyede bulunmaz. Burada aslı amaç danışanın duygularını ve çıkış şeklini en net şekilde anlamasını sağlamaktır. Bu sayede danışan kendi hisleri ile yüzleşerek daha yüksek bir farkındalığa erişir. Bu farkındalık sonucunda da bireyin yakındığı psikolojik sorunların çok daha hızlı ve kolay şekilde çözümlenmesi beklenir. Özetle duygu odaklı terapi gizlenen duyguların açığa çıkarılması yöntemi ile psikolojik sorunların daha hızlı şekilde çözülmesini amaçlar.
Duygu Odaklı Terapi Teknikleri
Duygu odaklı terapi temelde üç aşamadan oluşur;
- Bağlanma
- Duyguları açığa çıkartma
- Duyguyu yeniden yapılandırma
İlk aşama olan bağlanma, danışan ve terapist arasındaki bağın kurulmasını ifade eder. Bu aşamada terapist, danışanın hislerini dinler, onunla empati kurar ve hislerine değer verdiğini gösterir. Bu da danışanın terapist ile duygusal şekilde bağlanmasına neden olur. Bu aşamanın ardından sıra danışanın kendi duygularını daha net keşfetmesini ve hissetmesini sağlamaya geçilir. Bağlanma aşaması ile kurulan güvenli ilişki ile danışan eski duygusal deneyimlerini açık açık konuşmak için kendisini daha güvende hisseder. Bu sayede de danışan terapi ortamında tüm duygularını daha net şekilde ifade eder. Bu aşamada danışan kendi duygularını daha doğru şekilde tanıma ve bu duygularını düzenleme fırsatı yakalamış olur. Son aşama olan duyguyu yeniden yapılandırma aşamasında ise keşfedilen ve yüzleşilen duyguların içerisinde işlevini yitirmiş duyguların yeniden değerlendirilmesi ele alınır. Danışan bu aşamada duygularını ve duygularının temel sebebini en iyi şekilde fark edebilecek düzeydedir. Bu nedenle işlevini yitirmiş olan duygularını bırakmaya ya da yeniden şekillendirmeye odaklanır. Danışan bu aşamada kendi içsel kaynaklarının farkındadır ve davranışlarını şekillendiren duygularını daha iyi şekilde analiz edebilir. Böylece harekete geçerek duygularını düzenler ve yaşamı için yeni bir yol çizme imkanına kavuşur.
Duygu odaklı terapi esnasında kullanılan belirli teknikler vardır. Örneğin boş sandalye tekniğinde, danışanın yüzleşmesi gereken bir kişi ya da duygu varsa karşısında o kişi ya da duygu varmış gibi tüm hislerini dışarı dökmesi beklenir. Çift sandalye tekniğinde ise danışanın içindeki bölünmüş duygular varsa bu duyguların karşılıklı olarak yüzleştirilmesi beklenir. Bir diğer duygu odaklı terapi tekniği ise sistematik çağrışımlı açılmadır. Bu teknikte ise probleme neden olduğu düşünülen bir durum canlandırılarak düşünce ve duygular arasındaki bağlantılar kurulmaya çalışılır. Son olarak empatik doğrulama tekniğinde ise terapist danışana kendisini güvende hissettirerek, yaşadıklarını anlatırken ona yoğun bir empati ve anlayışla destek verir. Bu teknikler duygu odaklı terapinin uygulanmasında en sık kullanılan tekniklerdir. Hangi tekniğin uygulanacağı terapistin danışanı değerlendirmesi sonucunda ortaya çıkar.
Duygu Odaklı Terapi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Duygu odaklı terapi genellikle ilişkisel sorunların çözümünde kullanılan bir terapi yöntemidir. Ancak temeline duyguları alması nedeniyle birçok sorunun çözümü için de uygulanabilir. En sık kullanıldığı alanlar; çift terapisi, aile terapileri, sosyalleşme ile ilgili sorunlar, yeme bozuklukları, travma sonrası stres bozuklukları, depresyon gibi durumlardır. Cinsel terapi almak isteyen çiftler veya bireyler için de özellikle duygu odaklı terapi yöntemi sıklıkla uygulanmaktadır. Aynı zamanda bireysel olarak yaşanan öfke sorunu gibi problemlerde de oldukça etkili bir yöntemdir. Çift ve aile terapileri gibi duyguların yoğun olarak söz konusu olduğu ve özellikle karşılıklı duygu yansıtma durumlarının ön planda olduğu sorunlar için de duygu odaklı terapi çok etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Duygu odaklı terapi evlilik ve ilişki içerisinde yaşanan sorunların çözümünde en etkili yöntem olarak görülür. Aynı zamanda anksiyete, depresyon ve yeme bozuklukları gibi duygular ile ilişkilendirilebilecek psikolojik sorunların çözümü için de sıklıkla kullanılır. Kısaca duygu odaklı terapi, duyguların olduğu her alanda kullanılabilen etkili bir psikoterapi yöntemidir.
Ankara Duygu Odaklı Terapi
İlk başlarda çift terapisi olarak ortaya çıkan duygu odaklı terapi, geçen yıllar içerisinde duyguların öneminin kavranması ile bireysel psikolojik terapilerde de uygulanmaya başlamıştır. Birçok psikolojik problemin çözülmesi konusunda oldukça etkili olan duygu odaklı terapi, psikoterapi almak isteyen bireylerinde araştırdığı bir konu haline geldi. Eğer siz de duygu odaklı terapi Ankara gibi bir arayış içerisindeyseniz, tibbipsikoloji.com rehberliğinde ihtiyacınız olan desteği bulabilirsiniz. Hem duygu odaklı terapi hem de diğer terapi yöntemleri konusunda bilgi almak için hem telefonla hem de online kanallarla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Uzman ekibimiz ile birlikte ihtiyacınız olan en doğru desteği almak için sizlerin yanındayız.
Duygu Odaklı Terapi Fiyatları
Danışmanlık almak ve psikoterapiye başlamak isteyen bireyleri endişelendiren bazı konular olabilir. Örneğin hangi terapiste gideceği, ne tür bir terapi alması gerektiği gibi sorular, bireylerin kafasını kurcalar. Terapi almak ile ilgili bireylerin en çok merak ettiği konulardan biri de terapi ücretleri oluyor. Diğer psikoterapi yöntemlerinde olduğu gibi duygu odaklı terapi fiyatları da danışan ve terapistin ön görüşmesinin ardından, seansın ortalama ne kadar süreceği, ne kadar sıklıkla gerçekleşeceği ve hangi yöntemlerle ilerleyeceğinin belirlenmesi ile netleşebilecek bir konudur. Bu nedenle de seans ücretleri konusunda endişelenmeden önce bir terapist ile ön görüşme yaparak yaşadığınız sorun ile ilgili izlemeniz gereken yolun ne olabileceğini ve size ne gibi faydalar sağlayabileceğini belirlemeniz en doğrusu olacaktır. Psikolojik danışmanlık almak, ruh sağlığınızı korumakta size büyük fayda sağlayacak bir eylemdir. Bu nedenle yaşam kalitenizi yükseltmek ve sağlıklı bir birey olarak yaşamınızı sürdürmek için ihtiyaç duyduğunuz anda psikolojik danışmanlık almaktan çekinmemelisiniz.