Aile Terapisi
Aile, toplumun en küçük yapı taşı olarak çok değerli bir işleve sahiptir. Ailenin mutlu, huzurlu ve kültürel anlamda gelişmiş olması; toplumu ileriye taşır. Diğer yandan aile içi uyum, bireylerin mutluluğu ve çocukların sağlıklı gelişimi için önemlidir. Aile terapisi ile aile için uyum çalışmaları yapılır. Bu amaçla aile terapi merkezi arayışında uzman psikologlardan destek almak, ailenin birbirine uyumu, bağlılığı ve zorluklara karşı birlikte dayanıklılık geliştirmesi için güçlü bir adım olacaktır. Peki, aile terapisi nedir?
Aile Terapisi Nedir?
Aile terapisi, yaygın olarak uygulanan psikolojik terapi yöntemlerinden biridir. Aile bireylerinin davranışlarının birbirileri ve ilişkileri üzerindeki etkilerine odaklanır. Bu etkilerin sonuçlarını değerlendirerek ailenin güçlü bir iletişim dili geliştirmesine yardım eder. Aile terapisi, evlilik terapisi, aile danışmanlığı, evlilik danışmanlığı, çift terapisi, ilişki terapisi gibi bilinir. Burada belirtmek gerekir ki aile terapisi ile çift terapisi arasında bazı farklılıklar vardır. Birinde çocuklar, anne, baba gibi aileyi oluşturan tüm fertlerin davranışları ele alınırken diğerinde sadece partnerler arası ilişki incelenir.
Aile Terapisini Kim Yapar?
Kimler aile terapisi yapabilir, sorusunun yanıtı önemlidir. Aile terapileri için bu alanda uzmanlaşmış kişilerden destek almak gerekir. Aile terapisi, konusunda uzman terapistlerce gerçekleştirilir. Terapistler ise psikoloji bölümü mezunudur.
Aile Terapisi Ne İşe Yarar?
Aile terapisi hizmeti alma aşamasında aile terapisinin faydası nedir gibi sorular akıllara gelir. Burada elde edilecek sonuç, bir aileden diğerine değişiklik gösterir. Ancak bazen boşanma evresindeki bir çiftin durumu yeniden değerlendirmesi sağlanabilir. Başka bir örnek vermek gerekirse; ikinci evlilikte çocukların sürece uyumunun kolaylaşması ya da aile bireylerin vefatının neden olduğu duygularla baş etmeyi öğrenme gibi farklı faydalar elde edilebilir.
Aile Terapisinde Ne Yapılır?
Aile terapisti ne yapar, özellikle ilk kez terapiste gidecek olanların merak ettiği sorulardan biridir. Bir aile terapisi sırasında neler yapılır ya da terapist ne sorar gibi suallerin cevabı, tamamen duruma özeldir. Her ailenin ilişkisi kendine özgü olduğu ve ilişki dinamikleri farklı olduğu için terapide izlenecek adımlar da farklıdır. Bu konuda en net bilgiyi terapist ile görüşmenizde elde edebilirsiniz.
Aile Terapisi Kaç Seans Sürer?
Sık sorulan sorulardan biri de aile terapisinin kaç seans süreceğidir. Aile terapisine kaç seans gitmek gerekir ya da terapi ne kadar sürer sorularının yanıtı terapi ilerledikçe belli olabilir.
Aile Terapisi Kavramlar ve Yöntemler
Tüm aile bireylerinin çözüme yönelik olarak birlikte çalışması için bazı yöntemler kullanılır.
Sorunların çözümünde kendi iç dinamiklerini ortaya çıkarmalarını sağlamak en önemli adımlardan biridir. Ancak altını çizmek gerekir ki;ailenin değerlendirilmesi söz konusudur. Terapiye gelen bir kişiden yola çıkmak değil onu etkileyen tüm aile bireyleri değerlendirilir. Uygulanan yöntemlerden bazıları aşağıdaki gibi özetlenebilir.
İlk aşama olarak aile içindeki sorunu etkileyen faktörleri öğrenmek üzere bir görüşme yapılır. Tarif edilen sorun ne ise bunun aile içi iletişimdeki yeri, bireylerin duygularını nasıl düzenlediği, kültürel farklılıklar, yaklaşımlar dikkate alınır. Ailenin güçlü yanları da bu görüşmede tespit edilir. Burada sorularla ilerlemek esastır. Aile terapistinin dikkate aldığı yöntemler aşağıdakiler gibidir.
- Problemin tanımlanması
- Problemi davranışın işlevinin anlaşılması
- Problemli davranışın ailedeki farklı anlamlarının anlaşılması
- Önceki sorun çözme denemelerinin öğrenilmesi
- Her üyenin diğer üyelerle ilgili tahmin ve düşüncelerinin öğrenilmesi
- Aile döngüsünün, hiyerarşisinin ve sınırlarının öğrenilmesi
- Terapistin tarafsız değerlendirme yapması
Aile terapisi, aile içi iletişimi kuvvetlendirme için çok etkili bir yöntemdir. Çiftin ilişkisinin çocukla birlikte anne ve baba işlevi kazanması ile aile olma süreci başlar. Çocuğun ailedeki yerinin belirginleşmesi, çocuğun okulla dış dünyaya açılması, çocuğun ergenlik süreci, çocuğun evden ayrılam süreci, eşlerin rolleri yeniden tanımlaması ve torunla bu döngü sürer. Bu dönemlerinde her birinde değişiklikler söz konusu olur. Değişime uyum sağlamak ve süreci uyumlu bir şekilde tamamlamak istenir.
Aile Terapisinin Kapsadığı Konular Nelerdir?
Neden aile terapistine gitmeliyiz sorusuna verilecek cevaplar çok çeşitlidir. Hiç bir sorun yokken de ilişki ve iletişimi daha güçlü kılmak üzere uzman desteği alınabilir. Ancak aile terapisi için çoğunlukla aşağıdaki konular ve bunların çözümleri öne çıkar.
- Aile içinde yanlış ittifakların varlığı
- Aile içinde duygusal, ekonomik ya da fiziksel şiddet
- Madde kullanımı ve bağımlılıklar
- Evden kaçma öyküsü
- Kaygı bozukluğu
- Aşırı korumacı ebeveyn
- Sınırsız iletişim
Aile Terapisinin Türleri
Aile terapisi, diğer terapi yöntemlerinde de olduğu gibi her ailenin kendine özgü sorunlarına ve ihtiyaçlarına göre şekillenir. Bu sebeple de terapist, farklı aile terapisi çeşitlerinden destek alabilir. En sık tercih edilen aile terapisi türleri ise Bowenian aile terapisi, yapısal aile terapisi, sistemik aile terapisi ve stratejik aile terapisi olarak sıralanabilir.
Ankara Aile Terapisi
Aile terapisi Ankara şeklinde yapacağınız araştırmalarda farklı terapi merkezleri ve farklı uzmanlarla karşılaşabilirsiniz. Güvenle geleceğe bakmak ve ailenizi aydınlık bir sürece taşımak üzere aile terapisti ararken Ankara Psikolog merkezinden alanında uzman kişilerden destek alabilirsiniz. Aile terapisi yanında cinsel terapi talebinizde bulunuyorsa lütfen ayrıca belirtin.
Aile Terapisi Ücretleri
Aile terapisti fiyatları da bu alanda hizmet almak isteyenler için merak edilen konulardan biri. Aile terapisi ücretleri için terapi merkezinden randevu alırken fiyat bilgisi isteyebilirsiniz. Aldığınız fiyatı bütçeniz içinde değerlendirerek karar verebilirsiniz.